Running talk: I did it!

hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl nature woman sport watch sporthorloge GPS Garmin running shoes hardloopschoenen hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl eindhoven 10 kilomter 10km pb pr personal best record

Een maand geleden schreef ik in deze blog over mijn angst voor de 10 kilometer. De laatste keer dat ik een 10 kilometer wedstrijd liep was 2 jaar geleden. Ik heb namelijk het idee in mijn hoofd gehaald dat ik op een wedstrijd deze afstand onder het uur moet lopen. Tijdens een training kwam ik wel dichtbij, maar toch durfde ik het niet omdat ik bang was dat ik het niet zou halen. Tot nu.

Op 10 en 11 oktober staat heel Eindhoven in het teken van hardlopen. Ondanks de onzekere tijden heb ik wel een startbewijs gekocht en ben ik vol hoop aan het trainen. Hierbij gebruik ik een trainingsschema dat ik in elkaar heb geknutseld dankzij Runnersworld (het blad), Runnersworld (de winkel) en wat gezond verstand. Nieuw voor mij in dit schema zijn de tempo duurlopen. In het begin vond ik dit maar vreemd omdat ik korte intervals van maximaal 6 minuten gewend was. Nu moest ik minstens een uur aan een stuk op tempo lopen.

Inmiddels heb ik drie van deze tempo duurlopen gedaan (ik doe er om de week een) en zie ik er het nut wel van in. Het daagt mij uit om alles uit de kast te halen voor mijn training, zonder over mijn eigen grenzen heen te gaan. Ontspannen lopen kan ik het niet noemen, maar achteraf krijg je wel een ontzettend voldaan gevoel. Meer dan na een interval training of een duurloopje.

Zo ook vorige week. Voordat ik begon met lopen voelde ik me niet eens heel goed. Ik besloot om mijn hardloopschoenen maar gewoon aan te trekken en te kijken hoever ik zou komen. Ik liep twee kilometer in en moest daarna 55 minuten op tempo lopen. Tijdens het inlopen was mijn GPS weer eens van slag waardoor mijn eerste kilometer 1,3 kilometer werd. Hierdoor was mijn pace natuurlijk veel langzamer dan wat ik daadwerkelijk had gelopen. Enfin, het is jammer, maar niet het einde van de wereld.

hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl nature woman orange zonnebril sunglasses good sport watch sporthorloge GPS Garmin running shoes hardloopschoenen hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl nature woman brug bridge

Na het inlopen moest ik natuurlijk wat versnellen. Voor deze trainingen is het mijn doel om ongeveer 20 seconden per kilometer sneller te lopen dan tijdens mijn duurlopen. In de eerste kilometer liep ik 40 seconden sneller. Ik dacht dat ik dit tegen het einde van mijn training wel zou gaan merken. Echter bleef ik maar vergelijkbare kilometertijden doorkrijgen van mijn horloge. Ik liep met een pace tussen de 5’40 en 5’50. Dat is sneller dan de pace waarin ik mijn 5 kilometer pr vorig jaar heb gelopen.

Na 9 kilometer kijk ik meestal op mijn horloge om te zien in welke tijd ik de 10 kilometer ga lopen. Dat is voor mij een soort maatstaf van mijn conditie en fysieke gesteldheid van die dag. Tot mijn verbazing zag ik dat er nog maar 54 minuten op de klok stonden. Opeens realiseerde ik mij dat ik de 10 kilometer binnen het uur kon ‘finishen’. Dat was eerder nog niet eens in mij opgekomen. Uiteraard zette ik nog even aan. Het was mega zwaar; mijn benen deden pijn en ik kon moeilijk ademhalen. Opgeven was echter geen optie. Al helemaal niet toen ‘Whatever it takes’ van Imagine Dragons door mijn oordopjes begon te galmen. Met het laatste beetje energie wat ik uit mijn kleine teen moest halen liep ik de laatste meters.

Er stond 59:34 op de klok toen ik hem na 10 kilometer uitzette. Ik heb dit rondje niet tijdens een wedstrijd op een gemeten parcours gelopen, dus een officieel PR is het niet. Desondanks ben ik wel erg blij met deze prestatie. Ik heb voor het eerst 10 kilometer binnen een uur gelopen! Inclusief twee hele langzame kilometers waarin ik nog aan het inlopen was. Je begrijpt vast dat ik nu niet meer zo bang ben voor deze afstand. Wanneer is de pandemie afgelopen? Ik denk dat ik wel klaar ben om weer een wedstrijdje te lopen.

Heb jij ook wel eens onverwacht een sportieve mijlpaal neergezet?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *