Running talk: Mijn angst voor de 10km

Loop naar de pomp hardlopen hardloopwedstrijd rennen startnummer Asics Nike Stox compressie tubes Nike New Balance running Schijndel Meijerstad

De laatste keer dat ik een 10 kilometer heb gelopen in wedstrijd verband was in augustus 2018. Ik was net een half jaar daarvoor begonnen met hardlopen. Deze afstand kon ik al prima lopen; mijn uitdaging destijds was om hem binnen de 70 minuten te lopen. Tijdens mijn derde poging is me dat ruimschoots gelukt met een tijd vanĀ 1:06:02. Inmiddels loop ik mijn trainingsrondje vele malen sneller. Waarom ik nog steeds niet een poging heb gedaan om dat PR te verbreken? Pure angst.

Tijdens een rustig trainingsrondje loop ik de 10 kilometer in ongeveer 62/63 minuten. Dat is voor mijn doen een hele nette tijd. Ook tijdens de halve marathon was dit mijn doorkomst tijd op de 10 kilometer. Tijdens een wedstrijd van deze afstand zou het dus sneller moeten kunnen. Bij die gedachte krijgt mijn hoofd kortsluiting. Ik weet dat het mogelijk moet zijn voor mij om de 10 kilometer binnen het uur te lopen. Dat lijkt me ook een onwijs mooi doel om naartoe te werken. Echter ben ik bang dat het me niet lukt.

Ik weet nog hoeveel moeite het me een jaar geleden, op 4 april, heeft gekost om 5 kilometer binnen een half uur te lopen. Dat zou ik dan dubbel zo lang moeten volhouden? Mijn meeste rondjes loop ik op een comfortabele pace tussen de 6’20 en 6’30. Om 10 kilometer onder het uur te lopen moet ik deze afstand lopen met een pace sneller dan 6’00. Ik betwijfel heel erg of ik dat wel kan. De praktijk heeft mij geleerd dat ik tijdens een wedstrijd – ondanks de adrenaline – niet veel meer in mijn mars heb dan tijdens een training.

Kwart 1/4 Marathon van Tilburg Medaille hardlopen wedstrijd Garmin

Ik ben dus niet alleen bang dat ik pijn ga lijden, want dat is tenslotte onvermijdelijk. Ik ben ook bang voor de afgang. Wat als het me niet lukt? Wat als ik net boven het uur blijf steken? Dan heb ik een uur lang alles gegeven wat er in me zat en is het me niet gelukt om dit doel te behalen. Wellicht dat wanneer ik met een pacer loop het me een keer moet lukken. Of nadat ik wat meer specifieke trainingen heb gedaan. Tot die tijd steek ik dus mijn kop in het zand en doe ik alsof deze afstand niet bestaat. Ooit op een dag wanneer ik moedig genoeg ben zal ik een poging wagen. Als die dag is aangebroken, dan zijn Julie de eerste die het horen.

Heb jij een afstand waar je erg tegenop ziet om die te lopen?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *