Running talk: “Niet opgeven, hè!”

Start Cruyff Foundation 5K Run Johan Cruijff ArenA Amsterdam hardloopwedstrijd

Als je ooit een wedstrijd hebt gelopen, dan heb je vast vele aanmoedigingen gehoord. Zeker bij populaire wedstrijden (zoals de Eindhoven Marathon) staan er het gehele parcours lang rijendik met mensen. Ze klappen, drinken een biertje, hebben muziek aanstaan en roepen allerlei bemoedigende woorden. Ik ben ooit aangemoedigd met de woorden “niet opgeven, hè!”

 

Die drie kleine woordjes (“niet opgeven, hè!”) waren de woorden van mijn vader. Ik kan me het moment dat hij ze uitsprak nog goed herinneren. Het was het eerste weekend van september in 2019. Net als het jaar ervoor liep ik 16,1 kilometer tijdens de Tilburg Ten Miles. Deze stad ligt niet zo heel ver van mijn geboorteplaats (waar mijn ouders nog steeds wonen) vandaan, dus mijn moeder wilde me graag komen aanmoedigen. Mijn vader ging uiteraard ook mee. We hadden afgesproken dat ze in de bossen net voorbij Tilburg University zouden staan. Van het jaar ervoor herinnerde ik me nog dat op die plek niet zoveel mensen zouden staan. Ik zou hun dus goed kunnen zien.

Ik had nog maar 5 kilometer gelopen toen mijn vader de woorden uitsprak. Op dat moment waren ze betekenisloos. Ik was aan het trainen voor een halve marathon, natuurlijk ga ik niet al na 5 kilometer opgeven. Pas later in de wedstrijd toen ik het zwaarder begon te krijgen begonnen ook zijn woorden betekenis te krijgen. Ik mocht niet opgeven. Dat deed ik ook niet. Geblesseerd kwam ik met een PR en een dik persoonlijk parcours-record over de finish.

Mijn vader heeft waarschijnlijk niet lang nagedacht voordat hij die woorden uitsprak. Ik heb ook in de positie gestaan waarin ik andere lopers heb aangemoedigd. Je roept dan simpelweg het eerste wat er in je opkomt. Wat mijn vader waarschijnlijk niet weet is dat zijn drie woorden me altijd zijn bijgebleven. Het is inmiddels anderhalf jaar geleden, maar ik kan het me herinneren alsof het vorige week was. Zijn woorden hebben me na die wedstrijd nog meerdere keren over de finish gesleept. Tijdens wedstrijden en trainingen waarin ik het zwaar had galmde zijn stem door mijn hoofd. Niet opgeven, hè?

Zijn er woorden die jou altijd zijn bijgebleven?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *