Running talk: Zondag loop ik de halve marathon van Eindhoven

hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl nature woman orange zonnebril sunglasses good sport watch sporthorloge GPS Garmin running shoes hardloopschoenen hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl nature woman medaille medal raceday hardloopwedstrijd bibnumber startnummer nature

Aanstaande zondag is het moment waar ik al 364 dagen naar uit heb gekeken eindelijk daar. Na mijn mislukte eerste poging om de halve marathon van Eindhoven te lopen vorig jaar, krijg ik dit jaar een herkansing. Maandenlang heb ik hier naartoe gewerkt en geleefd. Ik heb de afgelopen tijd veel gedaan en gelaten zodat alle puzzelstukjes komende zondag op zijn plek kunnen vallen. Ben ik er klaar voor? Dat vertel ik in deze blog.

Ik vind het ongelofelijk spannend om deze halve marathon te lopen doordat ik in mijn achterhoofd rekening houd met het scenario van vorig jaar. Wat als mijn blessure teveel pijn gaat doen en ik niet meer kan lopen? Wat als ik opnieuw last ga krijgen van de warmte? Wat als ik wederom de 21.1 kilometer niet mag uitlopen? Ik kan echt zeggen dat ik er dit keer alles – maar dan ook echt álles – aan heb gedaan om mijn doel te behalen. Ik ben gaan trainen bij Gewoon Lekker Rennen. Hier krijg ik niet alleen iedere training begeleiding en uitgebreide loopscholing, maar mijn trainers hebben ook mijn trainingsschema gemaakt. En zij – mijn trainers – zijn stuk voor stuk toplopers, dus zij zullen het wel weten.

Daarnaast ben ik in de afgelopen ander halve maand iedere week twee keer naar de fysio geweest sinds ik zes weken geleden erachter ben gekomen dat ik toch echt geblesseerd ben geraakt. Hierdoor is mijn blessure redelijk onder controle. Hij is nog steeds aanwezig en op sommige momenten voel ik hem ook wel, maar tijdens het hardlopen valt de pijn gelukkig heel erg mee. Alleen de eerste paar kilometer is de pijn op de achtergrond aanwezig. Dan voel ik bij iedere stap die ik zet dat hij nog overbelast is, maar zodra ik opgewarmd ben en al een paar kilometer heb gelopen is de pijn helemaal weg. Ik ga er dus ook uit vanuit dat mijn blessure dit weekend geen belemmering zal zijn in het uitlopen van de wedstrijd.

De halve marathon van Eindhoven voelt alsof ik voor het eerst deze afstand ga lopen. In de afgelopen maanden ben ik in mijn hoofd zoveel bezig geweest met alles wat er mis kon gaan en ook mis is gegaan, dat ik even helemaal vergeten ben dat ik al vijf keer 21.1 kilometer of verder heb gelopen. Vier van deze keren waren zelfs nog dit jaar. Een halve marathon is dus helemaal niet nieuw voor mij en het zal ook zeker niet de eerste keer zijn dat ik deze afstand loop. Toch vind ik het onwijs spannend en is mijn zelfvertrouwen naar een dieptepunt gedaald. De komende tijd moet ik dus mezelf maar heel erg goed laten herinneren aan de lange duurlopen die ik in de afgelopen tijd heb gelopen. Die gingen namelijk boven verwachting goed – met name die van twee weken geleden. Ondanks dat ik heel erg ontspannen en rustig heb gelopen, liep ik tijdens deze training veel sneller dan mijn PR wat ik de maand ervoor tijdens de Tilburg Ten Miles nog heb aangescherpt.

Ik heb geleerd dat je altijd drie doelen moet stellen; doel A, B en C. Doel A is het meest ultieme, hetgeen waarvan je eigenlijk alleen maar kan dromen dat werkelijkheid wordt. Doel B is een uitdaging die door jezelf in de diepte te gooien binnen handbereik ligt. En doel C is het minimale; met minder zal je niet tevreden zijn. Mijn doel is op de eerste plaats het uitlopen van de halve marathon. Niet de finish halen zoals vorig jaar, maar de volledige 21.1 kilometer lopen door de straten van Eindhoven. Als ik de hele afstand lekker kan blijven lopen, dan moet een PR er ook inzitten. Tijdens mijn vorige halve marathon stortte ik in de laatste kilometers namelijk helemaal in waardoor ik de tijd die ik voor ogen had heb moeten laten varen om de finish überhaupt te kunnen halen. Mijn PR staat niet scherp dus als ik me goed voel moet dat mogelijk zijn. Mijn doel A is het lopen van de marathon in 2:22:22. Als ik het tempo van mijn laatste duurloop mag aanhouden, dan zou het zelf veel sneller kunnen. Echter is een mooie tijd voor mij helemaal geen streven. Als ik de finish pas na bijna 3 uur haal ben ik nog steeds onwijs tevreden.

Lichamelijk ben ik er helemaal klaar voor. Ik ben goed voorbereid, heb naar mijn lichaam geluisterd en ben hartstikke fit. Mentaal moet ik nog even wat meer zelfvertrouwen gaan krijgen. Ik kan dit en ik ga dit gewoon doen. Dit wordt mijn halve marathon. Wat er zondag ook gaat gebeuren, ik zal je hierbij alvast beloven dat ik van iedere kilometer die ik mag lopen onwijs ga genieten.

Wie gaat er zondag ook starten of zie ik langs de kant van het parcours staan?

Cheers!
Sandra-Anna

Een gedachte over “Running talk: Zondag loop ik de halve marathon van Eindhoven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *