Ik onderging een Groot Sport Medisch Onderzoek

GSMO Groot Sport Medisch Onderzoek Medical Healthcare Health research Hospital ziekenhuis

Voordat ik ging trainen voor de halve marathon van Eindhoven wilde ik graag zeker weten dat het voor mij veilig was om zoveel van mijn lichaam te vragen. De verhalen over atleten die tijdens een wedstrijd in elkaar zakte omdat ze een hartstilstand kregen vlogen mij om de oren. Ondanks dat ik altijd voorzichtig doe en goed naar mijn lichaam luister wilde ik voorkomen dat mij dat ook zou overkomen. Ik heb een groot sport medisch onderzoek ondergaan om mijn gezondheid vast te stellen. Omdat ik mij van tevoren heel erg afvroeg hoe zo’n onderzoek er aan toe zou gaan* deel ik het nu aangezien ik vast niet de enige ben.

Net zoals bij ieder ziekenhuis bezoek moest ik als eerste plaatsnemen in de wachtruimte. Toen ik aan de beurt was ging ik als eerste naar een kleine kamer om mijn bloed af te laten nemen. Ik moest in een stoel zitten terwijl een vriendelijke jonge man mijn arm prepareerde. Ondanks dat ik eerder bloed heb laten prikken en ik weet dat het geen pijn doet vond ik dit wel spannend. Daarom vond ik het erg fijn dat er iemand mee naar binnen mocht. Ik heb ook niet hoeven zien hoe hij langzaam de buisjes met mijn bloed vulde. Toen hij klaar was moest ik een watje erop drukken zodat het bloeden zou stoppen. Dit was al vrij snel het geval waardoor ik door mocht naar de rest van het onderzoek wat in een andere ruimte plaatsvond.

Ik werd naar een kleedkamer gestuurd waar ik mijn sportkleding aan kon trekken. Hierbij is het belangrijk dat je geen bh met beugel aandoet. Mijn hardloopschoenen mocht ik nog even uitlaten omdat ik eerst gemeten en gewogen werd zodat mijn BMI bepaald kon worden. Vervolgens moest ik drie keer een blaastest doen om mijn longinhoud te bepalen. De scores van alle drie de keren waren nagenoeg gelijk waardoor deze betrouwbaar was. Daarna moest ik mijn shirt alweer uitdoen. De rest van dit gedeelte van dit onderzoek had ik ook geen shirt aan, enkel mijn sport-bh. Hij deed bij mij een huidplooimeting om mijn vetpercentage vast te stellen. Dat wordt gemeten bij je tricep, bicep, schouderblad en boven je bovenbeen. Alle gegevens noteerde hij in de computer, deze kreeg ik ook niet direct te horen.

Daarna werden er tien elektroden op mijn huid geplakt die mijn hartslag in rust maten. Er werd vervolgens een filmpje van 10 seconden opgenomen. Hierna mocht ik op de fiets plaatsnemen voor de intensiteitstest. Voordat ik begon met trappen werd mijn bloeddruk nog opgemeten. Daarna moest ik eerst 8 minuten opwarmen waarna de test echt begon. Langzaam zou de weerstand opgevoerd worden waardoor het steeds zwaarder is om te trappen. Voor mijn neus had ik een snelheidsmeter die niet onder de 60 uit mocht komen. Terwijl ik aan het trappen was werd er meerdere keren mijn bloeddruk gemeten en werd mijn hartslag nog steeds in de gaten gehouden. Dit zou laten zien hoe mijn hart reageert op intensiteit en hierdoor konden ook mijn hartslagzones worden bepaald. Ik merkte dat ik uit mijn ritme raakte als iemand iets zei of mijn bloeddruk gemeten werd. Hierdoor moest ik iedere keer als het ware opnieuw beginnen met trappen. Toen het te zwaar werd stopte ik en moest ik nog 8 minuten uittrappen zonder weerstand. Hierdoor kon ook mijn intensiteit vast worden gesteld.

Na deze testen kreeg ik de mogelijkheid om te douchen. Ondanks dat ik niet echt heb gezweet leek me dit toch wel een fijn idee, zeker aangezien ik hierna nog de sportarts zou zien. Zij stelde me in eerste instantie een aantal vragen over de vragenlijst die ik van tevoren in heb gevuld. Daarna mocht ik op haar bank gaan liggen en ging ze met een stethoscoop naar mijn hart en buik luisteren. Ook onderzocht ze mijn beweeglijkheid en bespraken we de resultaten van het onderzoek. Alleen de resultaten van mijn bloedonderzoek waren nog niet binnen, dus hier heeft ze me telefonisch van op de hoogte gesteld. Ik kreeg te horen dat ik me nergens zorgen over hoefde te maken en ik gewoon kon gaan trainen voor de halve marathon.

Het personeel wat mij heeft onderzocht was heel erg vriendelijk en kundig en ze stelden mij op mijn gemak. Alle vragen die ik had werden netjes beantwoorden en hetgeen wat ze onderzochten werd aan mij uitgelegd. Ik vond het ook heel fijn dat bij alle drie de delen van mijn onderzoek er iemand mee naar binnen mocht.

Heb jij wel eens een sport medisch onderzoek uit laten voeren?

Cheers!
Sandra-Anna

*Mijn onderzoek is uitgevoerd door Top Support. Het kan natuurlijk zijn dat het bij jou iets anders zal gaan als jij het door een andere instelling laat uitvoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *