Mijn jaar in wedstrijden – 2018

medailles medals gold bronze silver running gymnastics competition race wedstrijd hardlopen turnen hardloopwedstrijd competitie

Afgelopen jaar kende voor mij op sportief gebied vele ups en downs. Ik begon met hardlopen, liep voor het eerst 21.1 kilometer en ik won goud op balk. Maar ik raakte ook geblesseerd en zit nu al vier maanden in de lappenmand. Ondanks dat ik wel weer lekker kan turnen kan ik nog niet voluit hardlopen. Maar dat neemt niet weg dat 2018 een heel mooi en bijzonder jaar voor mij was. Ik ben mezelf heel erg hard tegengekomen, maar heb mezelf ook doen verwonderen over tot wat ik allemaal in staat ben – dat is zoveel meer dan ik ooit had gedacht. Vandaag dus een korte samenvatting van alle wedstrijden waaraan ik in 2018 heb deelgenomen.

Cruyff Foundation 5K Run Johan Cruijff ArenA Amsterdam hardloopwedstrijd

Johan Cruyff Foundation Run

Mijn hele hardloopavontuur begon met de Johan Cruyff Foundation Run waar ik samen met mijn vader (en zijn collega’s) 5 kilometer liep door de straten van Amsterdam. Hij had mij uitgedaagd om mee te doen en ik blufte, nog zonder ooit maar een kilometer gelopen te hebben, dat ik dat wel kon. Gelukkig bleek het waar te zijn en liep ik 20 dagen na mijn eerste rondje al 5 kilometer. Ik vond het zo ontzettend leuk dat ik door wilde gaan met hardlopen, verder wilde komen en meer wedstrijden wilde lopen.

Kwart marathon van Tilburg

Ik wilde mijn vader overtreffen en bewijzen dat ik 10 kilometer kon lopen. Dat deed ik tijdens de kwart marathon van Tilburg. Ik merkte tijdens die wedstrijd dat ik echt veel te onervaren was in vergelijking met alle andere hardlopers. Het was ook niet zo gemakkelijk als ik vooraf had gedacht, maar uiteindelijk kwam toch ik over de finish.

Vestingloop

Omdat ik niet tevreden was over de tijd die ik liep tijdens de kwart marathon, wilde ik revanche op de 10 kilometer. Ik had de Vestingloop in Den Bosch uitgekozen om mijn tijd aan te scherpen. Helaas was het op de dag van de wedstrijd veel te warm (ruim 30 graden en strak blauwe lucht) waardoor ik met mijn verstand heb gelopen. Ik heb rustig aan gedaan, ben gestopt om water te drinken bij iedere mogelijkheid en heb stukjes gewandeld waar nodig. Zoals ik in mijn raceverslag al zei: Ik heb er helemaal niets aan om kapot te gaan voor een snelle tijd als ik vervolgens de finish niet haal of eindig op de EHBO.

Veldhoven 10 miles hardlopen wedstrijd rennen race day track startnummer Reebok Nike

Veldhoven 5 miles

Ik had de smaak van wedstrijdjes lopen te pakken, ondanks dat ik ze niet heel snel liep (ik bleef nog altijd als een van de laatste eindigen) vond ik het wel heel erg leuk om op onbekend terrein te lopen. Ik schreef me dus veel in voor wedstrijdjes bij mij in de buurt. Een daarvan was de Veldhoven 10 miles waar ik de 5 miles (8 kilometer) heb gelopen. Dit was toch wel echt een van de mooiste wedstrijden die ik heb gelopen. Het was op de dag zelf erg warm, maar doordat het grootste gedeelte van het parcours door de bossen liep (prachtig!) had ik hier weinig last van. Ik kon heel erg genieten van de mooie natuurrijke omgeving terwijl ik een groepje lopers had gevonden waar ik mijn tempo aan kon optrekken. Ik liep comfortabel, maar wist wel het tempo erin te houden. Het was uitdagend maar goed te doen en ik liep uiteindelijk ruim 5 minuten sneller dan mijn beoogde tijd. Het cirkeltje was rond toen ook nog eens mijn ouders aan de finish stonden om mij aan te moedigen.

Run for Kika

Van anderen kreeg ik te horen dat ik echt mee moest doen met de Run for Kika, maar doordat hij midden in de zomer was, was ik in eerste instantie terughoudend. Omdat ik toch nog een keer een goede 10 kilometer wilde lopen en de 5 miles me vertrouwen hadden gegeven, had ik me uiteindelijk toch ingeschreven. Mijn vermoedens bleken te kloppen en op de dag zelf was het inderdaad bloedheet met overvolle zon. Wederom besloot ik om verstandig te doen, mijn afstand in te korten naar 5 kilometer en lekker op mijn gemakje te lopen. Dit was ook de eerste wedstrijd waar mijn vriend mij in actie heeft gezien.

Loop naar de pomp hardlopen hardloopwedstrijd rennen startnummer Asics Nike Stox compressie tubes Nike New Balance running Schijndel Meijerstad

Loop naar de Pomp

Maar dat PR op de 10 kilometer moest er toch echt aan. Ik deed nog een poging tijdens de Loop naar de Pomp in Schijndel. De omstandigheden waren wederom niet ideaal; ik kwam net terug van vakantie waar ik ziek was geweest en doordat ik daarna als een malle ben gaan trainen stond ik met spierpijn in mijn kuiten aan de start van deze wedstrijd. Maar toch wist ik om door te zetten en in mijn beoogde tempo te lopen om eindelijk onder de 1:10:00 te finishen wat ik tijdens de kwart marathon al wilde doen. Het lukte me om het tempo vast te houden en doordat ik mijn eigen flesje water mee had genomen hoefde ik niet af te remmen om bij een waterpost wat te drinken. Ondanks dat ik de laatste loper was en gevolgd werd door de motor liet ik me niet van mijn stuk brengen. Ik liep een super wedstrijd en finishte in 1:06:02. Alle puzzelstukjes vielen in elkaar toen mijn ouders wederom bij de finish stonden om me op het laatste stukje nog aan te moedigen.

Tilburg Ten Miles

Samen met clubgenootjes van de hardloopvereniging reisden we naar Tilburg om daar de Tilburg Ten Miles te gaan lopen, zij iets sneller dan ik. De dagen ervoor was ik als leiding mee op kamp waardoor ik weinig had geslapen en ontzettend brak was. Daarnaast scheen weer de zon volop en was ik dus niet zo goed voorbereid. Ondanks dat ik al heel lang naar deze wedstrijd uit keek, had ik er een paar uur voor de start niet zoveel zin meer in. Na 200 meter wilde ik al stoppen, maar uiteindelijk heb ik hem toch uit weten te lopen. Vraag me alleen niet hoe, wat ik heb echt geen idee. Tijdens het lopen voelde ik een pijn in mijn heup, maar ik ging er vanuit dat dat erbij hoorde als je langere afstanden ging lopen dus ik schonk er niet teveel aandacht aan. Mijn clubgenootjes hebben heel lief op me gewacht (sommigen zelfs een uur!) en daarna zijn we met z’n allen gaan barbecuen wat een hele leuke afsluiting was van deze bijzondere dag.

halve marathon hardlopen Eindhoven rennen Nike finish medaille medal

Halve marathon van Eindhoven

Dit was dé wedstrijd waar ik al zolang naar uit had gekeken en waarvoor ik een hele zomer kei hard had getraind. Op 14 oktober was het eindelijk zover; de halve marathon van Eindhoven. Ik stond uiteindelijk geblesseerd (die pijn in mijn heup bleek toch niet normaal te zijn) en ongetraind aan de start. Daar bovenop was het wederom veel te warm en kreeg ik mijn lichaam maar niet afgekoeld. Wat een mooi sprookje had moeten zijn werd een grote teleurstelling. Uiteindelijk heb ik de finish wel gehaald, maar niet op de manier die ik had gewild.

Safari Run

Deze wedstrijd stond al een hele tijd op de planning en even was ik bang dat ik hem door mijn blessure niet zou kunnen lopen. Uiteindelijk lukte het me toch om aan de start van de Safari Run in de Beekse Bergen te staan. Dit was een fun run door het park heen waarbij alle dieren de hoogtepunten van het parcours waren. We liepen langs en door verblijven waardoor het ook voor mij goed vol te houden was. Het was heel leuk om mee te maken.

Turnen balk turnwedstrijd turnpakje TT gymnastisch NSTC2 2017 toespelwedstrijd turner gymnastisch vloer trainingen zwaantje turnpakje SUCA studententurnen

NSK Meerkamp

Naast al deze hardloopwedstrijden heb ik ook nog meegedaan aan twee turnwedstrijden. De eerste was NSK Meerkamp in Utrecht. Deze wedstrijd deed ik puur om het meedoen en niet om het winnen. Zonder spanning (oké, misschien een heel klein beetje voor balk) kon ik mijn oefeningen turnen. Vloer en brug verknalde ik volledig, maar sprong en balk gingen daarentegen super goed. Ik ben dan ook ontzettend trots op mijn tweede plek op sprong, brons op de meerkamp en goud op balk. Van alle medailles die ik dit jaar heb gekregen ben ik op deze het meeste trots omdat hij echt is gewonnen door mijn sportieve prestatie.

NSTC1

Mijn laatste wedstrijd was de NSTC1 in Nijmegen. Door al het hardlopen heb ik niet zoveel kunnen trainen voor de wedstrijd als ik normaal doe en ik stond daardoor bovengemiddeld gespannen op de wedstrijdvloer. Maar toen ik balk eenmaal achter de rug had ging het weer top en zat ik de hele wedstrijd in een goede flow. Ik heb balk, vloer en sprong geturnd en ondanks dat ik met lege handen naar huis ben gegaan ben ik super tevreden. Ik heb nette oefeningen laten zien en weinig tot geen fouten gemaakt.

Zo, dit waren als mijn wedstrijden van 2018. Aan welke wedstrijden heb jij meegedaan? En aan welke wedstrijden hoop jij in 2019 mee te kunnen doen?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *