Mijn jaar in wedstrijden – 2019

hardlopen wedstrijd halve marathon eindhoven goud medaille turnen

Ik dacht dat ik in het afgelopen jaar helemaal niet zoveel wedstrijden heb gelopen. Voor mijn gevoel heb ik alleen twee keer een halve marathon gelopen en beide keren een ten miles als voorbereiding. Toen ik alles op een rijtje ging zetten bleek dat ik toch meer wedstrijden heb gelopen en geturnd dan verwacht. In totaal heb ik toch twaalf medailles bij elkaar verzameld, ondanks dat ik ook na een paar wedstrijden met lege handen naar huis ging. Ik heb ere metaal waar ik hard voor heb moeten vechten en medailles die ik kreeg na een gezellig rondje te hebben gelopen. Op sportief gebied heb ik in 2019 meer bereikt dan ik ooit had durven dromen. Vandaag dus een korte samenvatting van alle wedstrijden waaraan ik in 2019 heb deelgenomen.

VIB-trimloop

Mijn eerste wedstrijd van 2019 was de VIB-trimloop in Utrecht. Een maatje van atletiek wilde net zoals ik een nieuw PR op de 5 kilometer neerzetten. Zij vond deze wedstrijd en haalde mij over om ook mee te gaan. Het parcours was door een natuurgebied en om een grote plas heen. Ondanks dat ik pijn in mijn schouder kreeg en na een paar kilometer de pacegroep niet meer bij kon houden heb ik wel een PR gelopen. Niet onder de 30 minuten zoals ik graag wilde, maar die barrière doorbreken stond al gepland voor een andere keer. Na de wedstrijd aten we nog heerlijke pannenkoeken om te vieren dat we allebei een PR hebben gelopen.

hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl nature woman pink orange hardloopwedstrijd raceday startnummer bibnumber music

Dommelloop

Een hardloopwedstrijd in mijn eigen stad en op bekend terrein. Over de campus van de TU/e liep ik twee rondjes van ieder 2,5 kilometer. Het was een thuiswedstrijd met vele bekende gezichten op het parcours en langs de zijlijn. Hier wilde ik 5 kilometer binnen een half uur lopen. Wederom kreeg ik pijn in mijn schouder waardoor ik even ging wandelen. Al snel realiseerde ik me dat het hier niet beter van werd en ik die laatste paar kilometer maar gewoon moest doorzetten. Dat deed ik ook waarna ik na iets meer dan 29 minuten over de finish liep. Mijn doel had ik bereikt, maar doordat de wedstrijd zo slecht ging voelde het alsof ik mijn PR niet verdiende. Gelukkig waren er genoeg maatjes van atletiek die me lieten inzien dat ik wel degelijk trots op deze prestatie mocht zijn.

Vrijstad Vianen Loop

Als voorbereiding op de halve marathon die ik van plan was te lopen wilde ik graag (net zoals ik in het najaar van 2018 had gedaan) een ten miles lopen. Dat werd de Vrijstad Vianen Loop in, jawel, Vianen. Ik wilde wederom voor een PR gaan en deze wedstrijd gebruiken om te zien hoe ik ervoor stond. Vlak voor de start kwam ik erachter dat de batterij van mijn iPod, die ik de nacht ervoor nog had opgeladen, leeg was en ik het zonder muziek zou moeten doen. Ondanks dat het parcours door de natuur liep was het mentaal erg zwaar. Het was de eerste keer dat ik sinds lange tijd weer een lange afstand liep en dit keer had ik geen muziek wat me kon afleiden. Uiteindelijk wist ik alsnog de finish te bereiken en ruim 10 minuten van mijn PR af te halen.

Turnen balk turnwedstrijd turnpakje TT gymnastisch NSTC2 2017 toespelwedstrijd turner gymnastisch goud gold medal medaille podium

NSK Meerkamp Wageningen

Tussen het trainen voor de halve marathon door besloot ik om mee te doen aan het Nederlandse Studenten Kampioenschap meerkamp turnen. Voor het eerst zat ik in een groepje met iemand anders van mijn vereniging. Helaas kwam ik net voordat ik op vloer moest beginnen erachter dat de eisen waren aangepast en ging mijn blaar tijdens het inturnen op brug open waardoor deze begon te bloeden. Desondanks ging mijn wedstrijd onwijs goed en maakte ik maar een paar kleine foutjes. Dat was te merken aan mijn scores want tijdens de medaille uitreiking mocht ik op het podium op de hoogste trede plaats nemen en het goud in ontvangst nemen. Ik mag mezelf nu dan ook Nederlands Studenten Kampioen meerkamp turnen bij de dames noemen.

Batavierenrace

De Batavierenrace is een relay race waarbij je in een team van Nijmegen naar Enschede gaat lopen. ik had er al wel eerder over gehoord, maar omdat ik toen nog niet regelmatig hard liep heb ik nooit eerder meegedaan. Dit jaar leek het me wel leuk om een keer mee te maken. Ik zat in de etappe die rond 5/6 uur ’s ochtends al begon waardoor ik maar weinig heb kunnen slapen die nacht. Ik moest als eerste ongeveer 10 kilometer de eerste loper begeleiden op de fiets. Het was zo koud dat – toen ik eindelijk zelf mocht lopen – ik geen gevoel meer had in mijn tenen. Het duurde dan ook lang voordat ik opgewarmd was en lekker kon lopen. Toen ik eenmaal goed in de wedstrijd zat en mensen begon in te halen was het nog maar een paar honderd meter tot mijn finish. Desondanks vond ik het wel een onwijs leuke ervaring en een heel gezellig weekend.

hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl nature woman orange zonnebril sunglasses good sport watch sporthorloge GPS Garmin running shoes hardloopschoenen hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl nature woman medaille medal raceday hardloopwedstrijd Maastrichts mooiste halve marathon halfmarathon

Maastrichts Mooiste

Ik was aan het trainen voor de halve marathon van Tilburg toen ik te horen kreeg dat dit evenement werd afgelast wegens teveel financiële onzekerheden. Na vijf maanden in de lappenmand te hebben gezeten gingen mijn trainingen eindelijk goed en dat wilde ik niet weggooien. Daarom besloot ik om een andere halve marathon te zoeken die ik in de plaats daarvan zou kunnen lopen. Dat werd die van Maastricht een maandje later. Ik was goed getraind en voorbereid op het warme weer. Het was een warme dag met 28 graden en flink wat zon. Toch ging het lopen onwijs goed en kon ik van de prachtige omgeving genieten. De heuvels die dit “vlakke parcours” had heb ik echter wel vervloekt. Het ging heel erg lekker en ik liep op mijn beoogde tempo. Totdat ik na 18 kilometer de man met de hamer tegenkwam die me een kei harde klap heeft gegeven. Ik stortte helemaal in en in plaats van versnellen kostte het me de grootste moeite om door te blijven lopen en niet te gaan wandelen. Ik was helemaal op en mijn lichaam was leeg op een voldaan gevoel na. Ik had mijn eerste halve marathon uitgelopen en daar was ik enorm trots op.

Omloop van Empel

Een kleinschalige hardloopwedstrijd bij mij in de buurt waar ik op de allerlaatste dag nog besloot om aan mee te doen. Het was ontzettend warm weer waardoor er een hitteplan in werking werd gesteld. Iedereen zou een of meerdere rondes van 5 kilometer lopen waarbij er op ieder kilometerpunt verkoeling was in de vorm van water, sponzen of sproeiers. Ik liep maar één ronde en kon ondanks de warmte lekker lopen. Ik had een goed tempo te pakken en pas in de laatste kilometers begon ik het heel warm te krijgen. De verkoeling hielp enorm. Met een grote glimlach kwam ik in een mooie tijd over de finish waar mijn ouders stonden om me aan te moedigen. Omdat het een jubileum editie was kreeg ik ook nog eens een extra grote medaille om mijn nek gehangen.

hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl nature woman orange zonnebril sunglasses good sport watch sporthorloge GPS Garmin running shoes hardloopschoenen hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl nature woman medaille medal raceday hardloopwedstrijd bibnumber startnummer Tilburg Ten Miles 10EM

Tilburg Ten Miles

Minder dan een week voordat ik de Tilburg Ten Miles zou lopen merkte ik dat ik een blessure had opgelopen die ik op dat punt niet meer kon ontkennen. Toch kreeg ik (gelukkig!) goedkeuring van de fysio om deze wedstrijd te lopen. Mijn PR had ik dit jaar al met ruim 10 minuten verbroken, dus ik wilde voornamelijk comfortabel lopen en genieten van de fantastische sfeer in Tilburg. Mijn ouders waren ook gekomen om me aan te moedigen wat ik onwijs leuk vond. Ondanks dat er momenten waren waarop ik het wat zwaarder had doordat een gelletje niet goed was gevallen, heb ik toch onwijs kunnen genieten. De sfeer langs de kant van de weg is ontzettend goed; deze mensen weten er echt een feestje van te maken. Toen ik mijn ouders onverwacht een paar kilometer voor de finish nog een keer zag wist ik er nog een versnelling uit te persen en alsnog met een PR over de eindstreep te komen. Een ding is zeker; dit jaar sta ik gewoon weer aan de start.

Urban Trail Den Bosch

Op de dag van mijn verjaardag was mijn vriend in het buitenland en had ik totaal geen zin om te vieren dat ik een kwart eeuw was geworden. Om het huis uit te vluchten deed ik mee aan de Urban Trail in Den Bosch. Omdat ik de dag ervoor al een duurloop had gedaan en mezelf niet wilde overbelasten, voor de halve marathon van Eindhoven waar ik op dat moment voor aan het trainen was, liep ik de korte route van 5 kilometer. We moesten door allerlei gebouwen klimmen, liepen over podia en door de mooie straten van Den Bosch. Het was niet het makkelijkste parcours door alle kiezelstenen en trappen, maar leuk was het zeker. Na afloop kreeg ik ook nog eens een ontbijtje.

hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl nature woman orange zonnebril sunglasses good sport watch sporthorloge GPS Garmin running shoes hardloopschoenen hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl nature woman medaille medal raceday hardloopwedstrijd bibnumber startnummer race hardloopwedstrijd

Halve marathon Eindhoven

Na een gefaalde poging om de halve marathon van Eindhoven in 2018 te lopen, keek ik heel erg lang uit na 13 oktober 2019. Ik wilde wederom kosten wat het kostte deze halve marathon uitlopen en besloot zelfs om onder begeleiding van twee toplopers te gaan trainen. Ondanks dat ik goed had getraind werd het door de warmte wederom een zware race. Ik heb geen enkele kilometer lekker kunnen lopen en van begin tot het eind afgezien. De support van ouders en vriend waren onwijs fijn en hebben ervoor gezorgd dat ik door ben blijven lopen. Na ruim 21 kilometer kwam ik helemaal leeg over de finish. Het was een zwaar gevecht, maar ik heb gewonnen.

Valkenloop

Dit jaar heb ik twee halve marathons gelopen; op beide dagen steeg het kwik boven de 25 graden uit. Ik wilde heel graag weten hoe het zou zijn – en wat mogelijk was – als ik een keer een halve marathon onder goede weersomstandigheden liep. De Valkenloop een paar weken later leek me hier ideaal voor. Het was perfect loopweer en de halve marathon van Eindhoven kon ik als lange duurloop voor deze halve marathon gebruiken. Was het niet dat ik twee weken voor de wedstrijd mijn knie kneusde en ik in het weekend van de wedstrijd twijfelde of hij net wel of net niet genezen was. Een halve marathon met een gekneusde knie lopen leek me niet verstandig waardoor ik mijn plan overboord gooide en mijn afstand heb gewijzigd naar de 7.1 kilometer. Tijdens het lopen baalde ik daar ontzettend van. Het parcours liep door een natuurgebied en was ontzettend mooi, ik liep heel erg lekker en had totaal geen pijn meer. Ik had onwijs graag nog wat langer door willen lopen. Verstandig zijn is niet altijd leuk, gelukkig heb ik dit keer wel onwijs kunnen genieten en kan ik het dit jaar alsnog opnieuw proberen.

Nummer NSTC1 Nijmegen 2018 turnwedstrijd studententurnen Dames 6 D6 startnummer NSTB turnpakje EST Suca meisje vrouw turnster gymnast gymnastisch

NSTC1 toestelwedstrijd Nijmegen

Omdat dit waarschijnlijk het laatste jaar is dat ik aan studentensport mag doen wilde ik graag deze wedstrijd turnen ondanks dat ik maar weinig had getraind door de halve marathon van Eindhoven en mijn gekneusde knie. Hierdoor deed ik puur voor de gezelligheid mee. Gezellig was het zeker want ik zat in een groepje met drie andere meiden van mijn turnvereniging. Net zoals bij mijn vorige wedstrijd ging tijdens het inturnen mijn blaar open en ging mijn oefening op balk alles behalve soepel. Gelukkig liet ik me daardoor niet uit het veld slaan en wist ik vier nette oefeningen neer te zetten. Die werden beloond met twee bronzen medailles (sprong en brug) en een gouden medaille voor balk. Daarnaast werd ik ook tweede op de meerkamp. Een zeer geslaagde laatste wedstrijd waardoor ik nu verplicht moet promoveren.

Urban Trail Eindhoven

De Urban Trail in Den Bosch vond ik leuk, maar ik was niet meteen fan geworden van het concept. In eerste instantie had ik me dus niet ingeschreven voor deze wedstrijd in mijn eigen stad. Totdat ik de avond ervoor door de stad liep, alle bordjes zag hangen en het begon te kriebelen. Ik zou die dag toch een lange duurloop moeten doen en qua tijd redde ik het prima om het tijdens deze fun run te lopen. Heel erg last-minute besloot ik om toch mee te doen en een andere kant van Eindhoven te bekijken. Ik vond het met name erg leuk om hardlopend door de MediaMarkt te gaan terwijl al het personeel voor ons applaudisseerde. Aan het eind kreeg ik nog een leuke verrassing omdat mijn vriend besloten had om me nog even aan te moedigen.

Wat was jouw favoriete wedstrijd van het afgelopen jaar?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *