Mijn week in trainingen #14

Turnen balk turnwedstrijd turnpakje TT gymnastisch NSTC2 2017 toespelwedstrijd turner gymnastisch vijfkamp turnhal

Deze week was weer een drukke week op sportief gebied. Zo had ik maar een rustdag in plaats van de gebruikelijke twee (of drie als ik de donderdag training oversloeg wat vaker voorkwam dan ik zou willen toegeven), deed ik mee aan een wedstrijd en liep ik mijn langste afstand ooit. Het was een trainingsweek vol hoogtepunten. Benieuwd welke dit waren? Lees dan verder.

Maandag 20-05

Een week geleden kreeg ik vanuit het bestuur van mijn vereniging berichtjes met de planning voor de Nederlandse Studenten Kampioenschappen Meerkamp turnen. Ik vond dat erg vroeg aangezien ik dacht dat het nog ongeveer een maand was tot de wedstrijd. Helaas was de tijd zonder dat ik het doorhad voorbij gevlogen en was de wedstrijd niet pas over een maand, maar afgelopen weekend al. Dat betekende dat ik maar twee trainingen had om mijn oefeningen wedstrijd-klaar te maken. Voor balk en sprong is dat niet zo’n probleem, balk heb ik veel geoefend de laatste tijd en voor sprong train ik eigenlijk nooit omdat me dat altijd wel lukt. Vloer en brug daarentegen zijn een heel ander verhaal. Voor vloer heb ik voor het eerst een muziekje, wat betekend dat ik én leuke danspasjes op de maat van de muziek moet laten zien én het goed moet timen omdat ik tegelijk met de muziek moet stoppen. Maar ook überhaupt het turnen van de hele oefening inclusief danspasjes had ik nog niet eerder gedaan. Daarnaast vond ik het nog steeds eng om van de lage ligger naar de hoge te springen bij brug. Er was dus nog genoeg werk aan de winkel voor deze laatste twee trainingen.

De training in de turnhal van vorige week maandag heb ik goed benut. Ik begon meteen op brug met mijn hele oefening – inclusief naar de hoge ligger springen. Met kleine baby-steps ben ik er gekomen en is het me uiteindelijk gelukt om mijn hele oefening te turnen. Doordat ik het toch spannend blijf vinden om de sprong te maken is mijn zwaaitechniek helaas niet zo zoals het moet zijn. Maar ik ben al lang blij dat ik een volledige oefening kan turnen met voldoende elementen en alle eisen. Om toch nog wat aan mijn zwaaitechniek te werken besloot ik om nog even aan de hoge ligger te gaan zwaaien. Dat bleek helaas niet zo’n goed idee aangezien ik voelde hoe mijn huid van mijn hand af werd getrokken met een paar bloedende blaren als gevolg. No pain no gain, right? Daarna ging ik maar meteen naar vloer zodat ik ook daar aan kon werken. Dat was nog wel een dingetje want de ene keer was mijn muziek veel te kort en de andere keer had ik tijd over na het doen van mijn routine. Ik heb nog een paar danspasjes omgewisseld en veranderd en met nog een training te gaan zou het moeten lukken om hem goed te timen.

Ik twijfelde even of ik sprong zou doen, maar aangezien ik meestal het een training van tevoren nog even een keer of twee spring leek het me handig om dat nu weer te doen. Op een pegasus die 10 cm hoger staat dan mijn wedstrijd hoogte en met een springplank voor mannen zodat ik extra hard af moest zetten. Het was een klein beetje luiheid, maar ook een klein beetje tactiek. Doordat ik nu heel veel kracht heb moeten zetten en een stuk hoger moest springen zal het tijdens het inspringen voor de wedstrijd voelen alsof ik bijna niets hoef te doen en er zo overheen kan vliegen. Dat is voor mij altijd wel gunstig en heb ik in het verleden wel eens vaker gedaan. Op balk had ik weinig moeite met mijn oefening. Dit is namelijk het toestel waar ik het meeste op sta en waarbij ik regelmatig mijn hele oefening turn zodat ik hem een beetje bij kan houden. Die zat er dus al wel aardig in waardoor ik hem rustig en netjes kon uitvoeren. Als ik op de wedstrijd mijn oefeningen turn zoals ik het tijdens deze training deed, dan ben ik dik tevreden.

hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl nature woman orange

Dinsdag 21-05

Normaal heb ik op dinsdag een rustdag, maar omdat ik op woensdag een afspraak had werd me voorgesteld om een dag eerder al mijn hardlooprondje te lopen. Dat leek me wel een goed idee zodat ik zeker mijn training zou kunnen doen en ook niet bang hoef te zijn dat ik ’s avonds heel laat in het donker nog zou moeten lopen. Een week eerder deed ik voor het eerst een fartlek training en dat beviel me zo goed dat ik het nu weer wilde doen. Fartlek staat voor ‘vaartspel’ en dat woord zegt het eigenlijk al; je speelt een beetje met je snelheid en voor mij is het een leuke variant van een interval training. Ik versnel dan bijvoorbeeld tot aan het stoplicht, trek een eindsprintje tot de tweede lantaarnpaal of haak even aan bij een fietser. Het is een speelse manier van intervallen waar ik ontzettend veel plezier in heb. Ik wilde voor een iets langere training gaan, maar in de eerste kilometers voelde ik mijn scheen een beetje zeuren waardoor ik besloot niet al te gek te gaan doen en heb het bij 6 kilometer met een gemiddelde pace van 5’11 gehouden.

Woensdag 22-05

Omdat ik de hardloop training die gepland stond voor woensdag al op dinsdag had gedaan had ik op woensdag weer een rustdag. Dat was fijn, want op deze manier kon ik rustig naar mijn afspraak gaan en had ik daar ook niet het gevoel dat ik moest haasten of snel naar huis moest gaan omdat ik nog zou trainen. Ik kon even uit de sneltrein stappen waar ik de laatste tijd in zat en dat zou ik eigenlijk vaker moeten doen.

Donderdag 23-05

Vorige week donderdag had ik mijn tweede en laatste training voor de turnwedstrijd van afgelopen zaterdag. Ik begon op brug zodat ik het ergste maar meteen achter de rug had. Ik vind brug namelijk niet zo leuk als de rest van de toestellen en doordat ik de maandag ervoor een paar blaren had gekregen zou het ook niet zo fijn zijn voor mijn handen. Ik wilde mijn oefening ook niet te vaak doen in de hoop dat mijn blaren dan niet opnieuw open zouden gaan en ze op tijden zouden helen voor de wedstrijd. Helaas is me dat niet gelukt want al na het eerste element voelde ik dat de blaren weer open waren gegaan. Ik heb mijn oefening nog wel afgemaakt, het bloed van de ligger verwijderd en heb mijn hand daarna ingetaped om mijn hele brug oefening nog een keer te doen. Dit ging voor mijn gevoel wel prima. Heel erg netjes zal het er niet uit hebben gezien, maar ik kan in ieder geval alle elementen turnen waardoor ik een volledige oefening heb. Voor mij is dat genoeg om tevreden te kunnen zijn.

Daarna deed ik mijn balk oefening nog een paar keer op de hoge balk en dit ging zoals gewoonlijk best goed. Doordat ik iedere training mijn oefening een paar keer doe zit hij er voor de wedstrijd wel goed in en hoef ik niet veel meer te trainen. Als ik de zenuwen een beetje onder controle kan houden verwacht ik geen (grote) wiebels of een val. Tot slot deed ik nog een paar keer mijn vloeroefening op de airtrack aangezien we op donderdag in een andere zaal zitten zonder vierkante vloer. Maandag deed ik hem natuurlijk voor het eerst en toen was mijn timing niet altijd even goed waardoor ik hem echt nog een paar keer wilde oefenen. Ook nu had ik de ene keer 5 seconden over en kwam ik de andere keer weer een paar seconden te kort. Na nog wat danspasjes en de volgorde hiervan te hebben aangepast is het me uiteindelijk gelukt om hem twee keer achter elkaar te turnen met een goede timing, dus ik hoop nu dat dat op de wedstrijd ook gaat lukken.

hardlopen running runninggirl hardloopster vrouw meisje dame girl nature woman orange

Vrijdag 24-05

Op vrijdag stond er zoals gewoonlijk weer een hardlooptraining op de planning. Deze week liep ik weer 4 x 2000. Dat is toch wel een van mijn favoriete trainingen. Helaas zat er niet echt veel snelheid in mijn benen of gebruik ik het warme weer als slap excuus waarom ik niet zo snel ging. Feit was wel dat toen ik een vriend tegenkwam in mijn laatste kilometer die met me meefietste tot het einde van mijn training, ik opeens een heel stuk sneller kon lopen en met hem kon kletsen tegelijk. Ik leerde dus meteen dat ik tot veel meer in staat ben dan ik daadwerkelijk denk. Soms heb ik gewoon een iets groter zetje nodig om het eruit te laten komen.

Turnen balk turnwedstrijd turnpakje TT gymnastisch NSTC2 2017 toespelwedstrijd turner gymnastisch

Zaterdag 25-05

Op zaterdag deed ik mee aan een turnwedstrijd; de Nederlandse Studenten Kampioenschappen Meerkamp turnen. Ik turnde een volledig meerkamp bestaande uit vloer, sprong, ongelijke brug en balk. Wat het resultaat van deze wedstrijd was kun je in mijn wedstrijd verslag lezen die afgelopen maandag online kwam. Ik ben in ieder geval zeer tevreden over het verloop van deze wedstrijd.

Zondag 26-05

Op zondag stond er weer een langzame lange duurloop op het programma. De laatste van mijn trainingen richting de halve marathon tijdens Maastricht’s Mooiste en tevens ook de verste afstand die ik ooit heb gelopen, namelijk 25 kilometer. Deze afstand die 3,9 kilometer verder is dan de daadwerkelijke halve marathon waar ik voor aan het trainen ben loop ik omdat het hierdoor tijdens de wedstrijd veel korter zal aanvoelen. Als je 25 kilometer kunt lopen, dan kun je namelijk ook 21.1 kilometer hardlopen. De eerste kilometers gingen behoorlijk goed. Helaas kreeg ik rond 15/16 kilometer een dipje toen ik me realiseerde dat ik nog zo’n 10 kilometer moest lopen. Gelukkig ging het al snel daarna weer een stuk beter toen ik me realiseerde dat ik hartstikke goed aan het lopen was. De echte ‘ellende’ begon pas na de halve marathon toen ik de overbodige kilometers aan het lopen was. Deze voelde ook echt als onnodig – ondanks dat ik wist dat ze echt wel nut zouden hebben – waardoor ze enorm zwaar waren. Met tranen in mijn ogen stond ik 25 kilometer later voor de deur van mijn ouders. Heel erg uitgeput (ik had de afgelopen drie nachten ook slecht geslapen) en trots op mijn prestatie van de dag ervoor en om het feit dat ik gewoon 25 kilometer aan een stuk heb hardgelopen zonder pauze of wandelen tussendoor.

Hoe was jouw (trainings)week?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *