Nieuwe gadget: GoPro Hero5 Black

Een tijdje terug liep ik de MediaMarkt in, in de hoop dat ik een geweldig idee vond voor een verjaardagscadeau voor mijn vriend. Ik stuitte op de action camera’s en bedacht me dat hij dat wel leuk zou vinden voor tijdens het snowboarden. Veel wijzer werd ik niet uit de prijskaartjes met korte beschrijvingen en aangezien de prijzen zeer uiteenlopen (vanaf €29,- tot over de €500,-) besloot ik me thuis te gaan oriënteren. Tijdens die oriëntatie bedacht ik me dat zo’n action camera mij ook wel wat leek. Tijdens de 21% BTW kortingsactie heb ik mijn slag geslagen, vandaag vertel ik er meer over.

Laat ik eerst maar even vertellen wat ik van plan ben met de camera te gaan doen voordat ik in ga op de specificaties. Ik turn; soms weet ik heel erg goed wat ik aan het doen ben en soms ook niet. Voor alle keren dat ik me afvraag ‘hoe komt het dat dit element maar niet wil lukken?’ ‘waarom raak ik steeds uit evenwicht?’ ‘hoezo land ik hem niet?’ is het fijn als die vragen beantwoord kunnen worden. Mijn trainer kan dat zeer goed, maar ik ben niet de enige turnster waaraan hij training geeft en mijn mede-turners wil ik liever niet lastig vallen. Vaak film ik mezelf dan met mijn telefoon, zodat ik zelf kan zien waar het misgaat. Maar mijn telefoon neerzetten zodat 1. ik zichtbaar ben, en 2. hij niet valt, blijkt in de praktijk een stuk lastiger waardoor mijn trainingsmaatjes alsnog moeten filmen. Een action camera die gewoon blijft staan en een groothoek heeft leek me daarom de ideale oplossing.

Tijdens mijn oriëntatie (lees: het bekijken van YouTube filmpjes) kwam ik er al snel achter dat voor het filmen tijdens het snowboarden beeldstabilisatie eigenlijk noodzakelijk is, omdat je anders een super slecht en wiebelig beeld krijgt. De enige action cameras die dat bieden zijn die van GoPro en Sony. Toen ging ik twijfelen en heb ik mijn vriend maar om hulp gevraagd. De Sony filmt in 1080p wat mij meer dan genoeg leek, maar hij heeft me overtuigd om toch voor de 4K te gaan waar de GoPro’s mee filmen. In eerste instantie wilde ik voor de GoPro Hero5 Session gaan, maar wederom had hij mij overtuigd dat het hebben van een schermpje toch echt wel heel erg handig is. Wellicht niet als je hem op je helm hebt zitten, maar wel voor mij als ik het shot goed wil krijgen in de turnhal. De Hero6 werd me toch echt te duur, bovendien zijn er maar weinig verschillen. Vandaar dat ik gegaan ben voor de GoPro Hero5 Black; een zeer goede camera waarbij ik later nooit spijt ga krijgen dat ik niet voor een betere ben gegaan omdat de kwaliteit toch tegen viel.

Wat hij naast 4K filmen en een touchscreen heeft? Een ingebouwde GPS, mogelijkheid voor timelapse, burst-foto’s en de hoge frames per second maakt het ideaal om slowmotion beelden te schieten. Bovendien kun je hem via wifi verbinden met een app voor je telefoon wat als tweede scherm kan dienen, maar waarmee je ook je video’s en foto’s kunt bekijken. Wat ook handig is als je bovenaan de piste staat met een lege batterij; deze GoPro kun je niet alleen opladen met een powerbank, maar je kunt er ook een andere batterij in stoppen. Tot slot heeft hij meerdere standen waarop hij kan filmen, van ‘superview’ tot aan ‘narrow.’ En voor degene die niet van het vissenkom effect houden is er de optie voor ‘linear’ waarmee alle krommen lijnen worden recht getrokken.

Ik heb er zelf nog niet heel veel mee gefilmd, maar onderstaande beelden geven wellicht een indicatie. Dit is gefilmd in 4K met 30 frames per second. Moet ik er wel bijzeggen dat het eerste beeld later in de videobewerking is ingezoomd en door het verwerken en uploaden van de video is er ook wat kwaliteit verloren gegaan doordat de oorspronkelijke video 1.2 GB was en ik maximaal bestanden van 200MB mag uploaden.

Behalve dat ik de housing die je om de GoPro heen doet om hem bijvoorbeeld ergens aan te bevestigen (of als statief te gebruiken waarmee je de hoek kunt aanpassen) een hel is om open te krijgen, ben ik onwijs te spreken over dit kleine apparaatje. Hij is super makkelijk in gebruik en filmt met hoge kwaliteit. Het doet gewoon wat het moet doen.

Heb jij ook een action camera? Of zou je er wel een willen hebben?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *