Over het uitstellen van de Olympische Spelen

Olympische spelen 2020NE Olympic games Rings summer olympics 2020 sports athletes art paint acrylic

Het Coronavirus houdt Nederland (en de rest van de wereld) al weken, al dan niet maanden, in de ban. We zitten zoveel mogelijk thuis in zelf isolatie en gaan alleen nog maar de straat op voor noodzakelijke dingen. Groepen worden vermeden en iedereen wordt verzocht om anderhalve meter afstand te nemen. Hoe groot de gevolgen van dit virus zijn kon in december niet worden voorzien. Dat de gevolgen enorm zijn is inmiddels wel duidelijk. Wij – Nederlanders – zitten tenminste nog tot juni thuis en alle evenementen zijn tot die tijd afgelast, waaronder de Olympische Spelen van Tokyo.

Ongeveer een maand geleden kwamen de eerste geruchten over een eventuele verplaatsing van de data van de Olympische Spelen. Volgens de regering van Japan stond er in hun contract dat de Spelen in 2020 plaats moesten vinden. Exacte data ontbrak. Hierdoor zou het toernooi volgens hen ook ook in het najaar plaats kunnen vinden zonder contractbreuk te schenden. Het IOC (de Internationale Olympische Commissie) was het hier destijds niet mee is. De Zomerspelen moeten in de zomer van 2020 in Tokyo worden gehouden. Daar was geen discussie over mogelijk.

Toen de eerste geruchten kwamen had ik hier een gesprek over. Het leek toen nog zo ver weg en de ernst van het virus werd drastisch onderschat. Er waren toen ook nog geen patiënten in Nederland. De conclusie van dat gesprek was dat de Olympische Spelen niet zomaar worden verplaatst. Naar ons weten is dat één keer eerder voorgekomen en dat was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Best een goede reden om een sportevenement niet door te laten gaan. Met dat als vergelijkingsmateriaal leek het ons niet plausibel dat ze de Olympische Spelen zomaar zouden schrappen of verplaatsen.

En toch is het gebeurd. Het was de enige logische keuze die het IOC kon maken. Alle scenario’s die ik kan bedenken waarin de Spelen wel door zouden gaan lijken mij alles behalve optimaal. Als het virus nog steeds ons in de greep heeft in de zomer, dan vormt dat een ernstig gevaar voor de gezondheid van alle sporters, coaches en betrokkenen. Bovendien zou dat betekenen dat het toernooi gehouden moet worden zonder toeschouwers. Dat is niet alleen heel erg saai, daarmee zal Tokyo ook ver in de schulden raken omdat ze een ontzettend grote inkomstenbron (toerisme) moeten missen.

Mocht deze pandemie in de zomer al zijn afgelopen, dan zullen vele sporters niet meer fit genoeg zijn om de prestatie van hun leven neer te kunnen zetten. Doordat vele landen een (intelligente) lock-down hebben zijn er veel trainingsfaciliteiten gesloten. Dit betekend dat de meeste sporters tijdelijk thuis zitten. Sanne Wevers heeft dan misschien een balk voor in haar woonkamer gekregen en Susan Krumins kan nog altijd haar rondjes door het bos blijven lopen. Een ideale voorbereiding op het belangrijkste toernooi kun je het absoluut niet noemen. Voor deze atleten is het nu een kwestie van proberen zo fit mogelijk te blijven, zodat ze over een aantal maanden hopelijk weer kunnen trainen op het niveau waar ze zijn gebleven. Bovendien hebben ze nu duidelijkheid, weten ze waar ze aan toe zijn en hoeven ze niet meer in onzekerheid te leven,

Ik ben ook heel erg benieuwd naar wat de gevolgen hiervan zijn voor de komende jaren. Zullen de volgende Olympische Spelen in Parijs in 2024 worden gehouden of vier jaar later in 2025? Met andere woorden; gaan de sporters maar drie jaar hebben om zich weer voor te bereiden op de Spelen die zullen volgen of blijft dit gewoon vier jaar? Ik vraag me ook af wat de gevolgen zullen zijn van andere grote toernooien die nu zijn verplaatst. Zullen deze niet in conflict komen met hetgeen wat er al voor dit najaar en voor 2021 was gepland? De tijd zal het ons leren.

Wat vind jij van het besluit om de Olympische Spelen uit te stellen?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *