Review: Jaybird Vista oortjes

Jaybird Vista oortjes earphones running

Bij een winactie van Runnersworld om de nieuwe podcast ‘Liefde voor lopen’ (aanrader!) te promoten won ik deze Jaybird Vista oortjes. Tijdens al mijn hardlooptrainingen liep ik altijd met mijn iPod en oortjes van Apple. Met snoer. Deze oortjes zijn volledig draadloos (ze hebben ook geen draadje achter in je nek) en ook nog eens waterproof waardoor het een behoorlijke upgrade is. Graag vertel ik je vandaag mijn eerlijke mening over deze oortjes die speciaal voor sporters zijn ontwikkeld.

In de verpakking

Naast de gebruikershandleiding en een uitleg over hoe je ze moet installeren komen deze oortjes met nog veel meer. Naast de oortjes zelf zit er namelijk ook nog een stevige case in waarmee je de oortjes meerdere keren volledig kan opladen, een kabeltje waarmee je de case zelf kunt opladen en in totaal drie opzet stukjes voor op de oortjes. Zo zit er altijd wel eentje bij die in jouw oren past.

De fit

Ondanks dat er een duidelijke instructievideo bij zit die je laat zien hoe je de oortjes in jouw oren moet stoppen en hoe je kunt bepalen welke maat geschikt is voor jou, vond ik dit in het begin maar lastig. In de eerste week had ik hier dan ook een spiegel en meerdere pogingen voor nodig. Uiteindelijk lukte het me om ze goed in mijn oren te stoppen op een manier waardoor ze blijven zitten. Soms komt het bovenste stukje (wat in je tussen je oorschelp schuift boven je gehoorkanaal) los, maar die duw ik eenvoudig weer op de juiste plaats. Ook tijdens het hardlopen. Bovendien is dit maar heel zelden en is mij misschien drie keer overkomen tijdens de twee maanden dat ik ze meerdere keren per week heb gedragen. Het is in het begin even priegelen, wennen en goed uitzoeken hoe je ze in je oren moet stoppen, maar als je er eenmaal handig in bent geworden zitten ze top.

Eerste indruk

Toen ik deze oortjes voor het eerst in mijn oren had zitten merkte ik meteen dat ik mijn omgevingsgeluiden minder hoor. Ik weet dat sommige hardlopers dit fijner vinden zodat ze helemaal bewust kunnen zijn van het hardlopen, maar aangezien ik midden in een drukke stad loop en graag het verkeer wil horen vond ik dit toch wel een minpunt. Inmiddels ben ik er achtergekomen dat wanneer ik de oortjes niet helemaal in mijn oren duw maar het bovenstukje stukje wel goed schuif, ze alsnog goed vast blijven zitten en ik omgevingsgeluiden een stuk beter blijf horen.

Wat me nog meer opviel was dat het geluid van de oortjes ontzettend hard is. Als ik mijn muziek op het aller zachts zet via mijn iPod, dan vind ik het nog steeds vrij luid. Terwijl ik dit type heb ik even Google geraadpleegd en kom ik erachter dat je het volume via de app zou kunnen aanpassen. Op dit moment zijn mijn oortjes helaas kapot (lees onder het kopje ‘klantenservice’), maar zodra ze het doen ga ik dit meteen uitproberen want dan zou ik ieder nummer op het juiste volume kunnen zetten.

Beide oortjes kun je samen dragen of los. Op ieder oortje zit een knop op die je op drie manieren kunt indrukken; een keer klikken, twee keer klikken of ingedrukt houden. Op welke van de twee je drukt maakt niet uit. Wat deze knoppen betekenen of doen kun je zelf instellen in de app van Jaybird. Dat vind ik heel fijn, zo kun je het precies instellen zoals jij het wilt. Ik vind de oortjes uitzetten bijvoorbeeld niet belangrijk aangezien ze vanzelf uitgaan, maar wilde wel graag door kunnen klikken naar een volgend nummer.

Klantenservice

Mijn oortjes zijn helaas na twee maanden dragen stuk gegaan. Als ik ze in mijn oren stop kreeg ik te horen dat de batterij helemaal vol was, maar na twee minuten zeiden ze dat mijn batterij leeg was en ik de oortjes opnieuw moet opladen. Ik heb via Instagram contact opgenomen met Jaybird en werd vrij snel geholpen. Mij werd geadviseerd om de oortjes te resetten. Toen dit ook niet heeft geholpen heb ik met het kantoor in Nederland gebeld – je wordt dan verbonden met Logitech aangezien dit het moederbedrijf is. Daar werd ik door een vriendelijke mevrouw te woord gestaan die vermoedde dat mijn case kapot was en me gratis een nieuwe heeft opgestuurd. Op dit moment ben ik hier nog op aan het wachten. Electronica kan natuurlijk altijd kapot gaan (we hebben niet voor niets 2 jaar fabrieksgarantie), maar dat het op zo’n fijne manier wordt opgelost vind ik heel erg prettig en geruststellend.

Update 20 november 2019: Het heeft ongeveer twee weken geduurd voordat het verzoek om een nieuwe oplaadcase op te sturen goedgekeurd was. Zodra het goedgekeurd was hebben ze hem meteen opgestuurd en heb ik hem niet veel later binnen gekregen. In eerste instantie dacht ik dat dit het probleem niet had opgelost, maar mijn oortjes schijnen nu weer te doen. Ik ben dus onwijs blij met deze fantastische service en dat ze helemaal gratis (!) mij zonder garantiebewijs of iets dergelijks een nieuwe oplaadcase hebben opgestuurd.

Tot slot

Al met al vind ik de Jaybird Vista oortjes ontzettend fijn en ik draag ze met veel plezier. Niet alleen tijdens het hardlopen, maar ook bijvoorbeeld als ik op de fiets boodschappen ga doen. De kwaliteit van de oortjes vind ik heel erg goed, maar ik moet wel eerlijk toegeven dat ik hier niet zo’n kenner in ben. Ik vind het ontzettend fijn dat ze volledig draadloos zijn. Nu ik de afgelopen weken weer met mijn oude oortjes met snoer heb gelopen weet ik weer hoe vervelend dat kan zijn. Bovendien blijven ze ook erg goed in mijn oren zitten zonder dat ze gaan irriteren of pijn doen. Ik vind het ook een prettig idee dat ze zweet- en waterbestendig zijn, dan kan ik met een gerust hart door een regenbui lopen.

Jaybird Vista oortjes earphones running

Pluspunten:

  • Zweet- en waterbestendig
  • Blijven goed zitten en doen geen pijn
  • Volledig draadloos
  • Goede kwaliteit muziek
  • Batterij gaat lang mee
  • Fijne klantenservice

Minpunten:

  • De prijs; ze kosten €178 wat ik persoonlijk niet heel goedkoop vind
  • Het is in het begin lastig om ze goed in te krijgen
  • Omgevingsgeluiden worden gedempt

Ik ben dus zeer tevreden over de JayBird Vista oortjes en zou nu niet meer zonder willen. Ik vond het veel geld om aan oortjes uit te geven, maar nu ik ze eenmaal heb kan ik wel zeggen dat ze het geld waard zijn. Mochten deze over twee jaar het loodje leggen, dan zal ik soortgelijke weer opnieuw kopen.

Loop jij met muziek?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *