Brabant Trophy

Brabant Trophy Cup Turngala Marian Dragulescu Angelina Melnikova turners turnster turnen gymnasts gymnast gymnastics show goat athletes

Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen was ik afgelopen weekend bij de eerste Brabant Trophy. Deze wedstrijd (met als doel om een World Cup in 2023 naar Brabant te krijgen) kent een volledige andere opzet dan een normale wedstrijd. Het wedstrijd element  wordt hierbij gecombineerd met show waardoor het met name voor het publiek veel leuker en overzichtelijker is om naar te kijken. Hoe deze wedstrijd precies werkte leg ik vandaag haarfijn uit.

Deelnemers

Aan deze wedstrijd deden er acht duo’s (dus zestien turners) mee die bestonden uit een man en een vrouw. Hiervan zijn er maar liefst dertien onlangs uitgekomen voor hun land tijdens het wereld kampioenschap. Het was erg bijzonder dat er ook teams bijzaten van gemixte landen. De volgende turners deden mee:

  • Yana Fedorova & Petro Pakhniuk (Oekraïne)
  • Beatriz Cardoso (Portugal) & Giarnni Regini-Moran (Groot-Brittanië)
  • Angelina Melnikova & Ivan Stretovich  (Rusland)
  • Sanne Veerman & Bart Deurloo (Nederland)
  • Tisha Volleman & Casimir Schmidt (Nederland)
  • Ana Filipa da Silva Martins (Portugal) & Marian Dragulescu (Roemenië)
  • Sara van Disseldorp & Frank Rijken (Nederland)
  • Isabelle Stingl & Karim Rida (Duitsland)

Wedstrijdopzet

De wedstrijd bestond uit drie delen: een voorronde, de halve finale en natuurlijk ook de finale. Ieder deel bestond weer uit twee rondes aangezien in iedere ronde één turner van het duo in actie komt. Eerst alle vrouwen, daarna alle mannen, en dat dus acht rondes. De turners turnden ook niet allemaal tegelijkertijd zoals bij een normale wedstrijd, maar een-voor-een nadat ze werden aangekondigd. De zaal was donker op de spot na die op deze turner gericht stond. In de zaal was het ook niet doodstil doordat er muziek uit de speakers klonk. In de voorronde mochten de turners zelf kiezen op welk toestel ze uit wilden komen. Er was wel een extra regel: sprong mocht door dames alleen geturnd worden in de eerste ronden en door de heren in de tweede. Tijdens de halve finale en de finale mocht er geen sprong meer worden gekozen. De volgorde van turnen voor beide rondes in deze voorronde was bepaald door een loting.

De vijf duo’s die de meeste punten hebben gekregen tijdens de voorronde gingen door naar de halve finale. De punten van deze ronde werden opgeteld bij het puntentotaal van de voorronde. Verder mochten de turners niet hetzelfde toestel kiezen als in de vorige ronde. Hierdoor wordt het ook een tactische wedstrijd. Degene die als laatste was geëindigd in de voorronde moest nu als eerste turnen. De beste drie duo’s plaatsten zich vervolgens voor de finale. Alles werd hier weer op nul gezet. De turners mochten weer uit alle toestellen (behalve sprong) kiezen om op te turnen en ook de puntentelling stond weer op nul. Het duo dat in de finale de meeste punten behaalden ging er vandoor met de schaal.

Door een aantal foutjes van de tegenstanders werden Bart Deurloo en Sanna Veerman de winnaars van de eerste editie van de Brabant Trophy. Deze nieuwe wedstrijdopzet was erg leuk om te zien, maar ik betwijfel of er nog komende edities zullen plaatsvinden. Er was maar weinig publiek en de turners bereikte ook niet veel met deze wedstrijd doordat het geen kwalificatie, test-event of voorbereiding op een groot toernooi was.

Ben jij wel eens bij een wedstrijd op wereld niveau gaan kijken?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *