De laatste trainingen voor het NSK Meerkamp

Brug ongelijk turnen Gymnastics TT-Gymnastics

Aanstaande zaterdag is het zo ver; NSK Meerkamp in Utrecht. Al maanden geleden begon ik hiervoor te trainen omdat ik wist dat ik aan het einde altijd tijd te kort kwam. Of ik kende mezelf heel erg goed of ik had een voorspellend vermogen, want ik zou op dit moment inderdaad wensen dat de wedstrijd pas over een paar weken plaats zou vinden. Nog maar een week te gaan om de laatste puntjes op de i te zetten, of in mijn geval; om nog elementen te leren.

Zaterdagochtend kreeg ik de mededeling dat de PSV Foundation Run die ik aanstaande woensdag samen met mijn vader zou lopen was afgelast. Jammer want ik keek uit naar een mooi hardlooprondje door Eindhoven en het Philips Stadion. Maar voor het NSK is het een perfecte timing, want dat betekend dat ik vanavond, woensdag en donderdag of vrijdag nog kan trainen. En alhoewel ik niet weer de fout wil maken om in de laatste week meer te trainen dan mijn lichaam aan kan, kan ik deze trainingen goed gebruiken.

Afgelopen weken ging mijn balkroutine niet meer zo lekker. Ik had er vrede mee als ik wel eens geen ‘balk-dag’ had en het even niet wilde, maar leek wel alsof dit iedere training zo was. Ik besloot dus om naar mijn onderbuikgevoel te luisten en mijn oefening te veranderen. Geen grote veranderingen, alleen de volgorde van mijn sprongen is aangepast. Ondanks dat ik het minder ‘mooi’ vind, gaat dit beter en denk ik dat ik op deze manier een hoger resultaat kan halen. Mijn oefening is stabieler geworden en ik heb niet meer iedere training het gevoel alsof ik mijn dag niet heb. Op balk wordt het de komende week dus alleen maar herhalen en meer vertrouwen krijgen. Zolang ik mijn focus weet te behouden komt dit helemaal goed.

Ongelijke brug is wel een ander verhaal. Ik had de afgelopen periode het gevoel dat het wel oké ging en dat ik wel klaar was voor de wedstrijd. Hetgeen wat ik turnde was niet netjes, maar de elementen lukte en dat was voor mij genoeg. Maar toen lukte de elementen opeens niet meer, ging ik teveel nadenken en dat werkte natuurlijk al helemaal averechts. Deze week wil ik me voornamelijk focussen op het turnen van de elementen die ik nog niet consistent kan en het netter turnen van de elementen die wel lukken zodat ik op de wedstrijd een volledige oefening heb. Wel moet ik even oppassen dat ik geen blaren krijg want dat zou behoorlijk vervelend zijn. Tijdens de vrijdagtraining dus sowieso geen brug voor mij.

Afgelopen vrijdag heb ik voor het eerst op een vierkante vloer geturnd en nagedacht over de volgorde waarin ik mijn elementen wil turnen. Shame on me. Wegens drukte heb ik thuis niet de tijd gehad om hierover na te denken en tijdens trainingen lag mijn focus meer op de losse elementen dan op de oefening. Als ik alle losse elementen kan turnen, zou ik ze toch ook aan elkaar moeten kunnen turnen? Het enige probleem wat ik heb is dat ik mijn handstand op klosjes turn (dit is beter voor mij pols) waardoor ik van te voren moet bedenken waar ze moeten komen te staan op de vloer en dus ook daar precies uit moet komen. Ik denk dat ik veel gekke hupjes, loopjes en aansluit-passen in mijn oefening zal gaan improviseren. Oh well…

Over sprong durf ik het bijna niet te hebben. Ik heb namelijk in mijn voorbereidingen voor de wedstrijd helemaal geen sprong gedaan. Oké, op een keer na, maar dat was net na mijn snowboard ongelukje toen ik een brace om mijn duim droeg die het belemmerde waardoor ik na twee pogingen al stopte. Deze week ga ik dus nog eventjes een keer sprong doen zodat ik een beetje het gevoel van de plak en de hoogte van de pegasus kan krijgen. Dan weet ik ongeveer hoe hard ik moet afzetten en hoef ik tijdens het inspringen voor de wedstrijd er alleen nog maar eventjes in te komen. Ik geloof niet dat het veel problemen zal opleveren dus maak me ook  geen zorgen hierover.

Deze week mag ik dus nog even flink aan de bak. Voor mijn gevoel gaat het een wedstrijd op halve capaciteit worden. Doordat mijn focus een beetje op het hardlopen is verschoven in combinatie met een drukke agenda was mijn voorbereidingen niet ideaal. Mijn i’s hebben geen puntjes en zullen die waarschijnlijk ook niet gaan krijgen. Ik weet nu al dat het geen nette oefeningen gaan worden en dat ik mijn resultaten van de vorige wedstrijden niet zal overtreffen. Deze instelling is misschien maar goed ook, want van de hoge druk die ik altijd op mezelf leg word ik ook niet vrolijker. Het gaat dus gewoon een lekker relaxt wedstrijdje worden waarbij ik meedoe voor de gezelligheid. Die medaille haal ik de dag erna wel tijdens mijn hardloopwedstrijd. 😉

Voor welke wedstrijd ben jij aan het trainen?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *