Hoe een salto mijn vloer oefening kan redden

Het is oktober, het NSTB weekend is achter de rug (nog steeds zonder mijn aanwezigheid) en er wordt eindelijk gekeken naar het volgende evenement: NSTC1 in Maastricht. Nog ruim anderhalve maand te gaan totdat deze toestelwedstrijd plaats zal vinden, en dus zijn de trainingen alweer begonnen. Balk gaat prima, nog niet fantastisch maar ik heb er alle vertrouwen in dat de oefening die ik voor NSTC2 in Groningen heb geschreven kan uitvoeren in november. Voor vloer had ik door al het gedoe rondom mijn pols de hoop opgegeven dat ik dit jaar nog een wedstrijd op dit toestel kan turnen, maar vannacht bedacht ik me opeens iets waardoor ik wellicht wel mijn kunsten op vloer kan laten zien in Maastricht. Vandaag vertel ik hoe een salto mijn vloer oefening kan redding.

Foto: Christien Fonken Fotografie

Tijdens de NSTC1 zal ik aan de wedstrijd deelnemen in D6, dat is het laagste niveau voor vrouwen. Het niveau waarin alle beginners turnen die pas net begonnen zijn met turnen. En ik, Sandra-Anna, die al ruim 17 jaar turnt. Schaam ik me omdat ik in D6 turn? Nee. Schaam ik me om te zeggen dat ik al 17 jaar turn en nog steeds het niveau van een beginner heb? Ja, dat wel. Deze sport beoefenen, nieuwe elementen leren en vertrouwde elementen beter uitvoeren kost mij niet alleen ontzettend veel moeite, maar ook heel veel tijd. En daarom ben ik een ervaren turnster met het niveau van een beginner. Als ik dan op zo’n wedstrijd sta tussen de meiden die pas een half jaar tot een jaar turnen voelt het soms een beetje alsof ik faal en niets kan. Om mijn eigenwaarde nog enigszins te behouden, wil ik alleen oefeningen turnen met zoveel mogelijk A-elementen en een maximale D score (moeilijkheidsgraad). Doordat ik voornamelijk A-elementen turn in plaats van TA (toegevoegde A) of SA (studenten A), voel ik me niet compleet waardeloos.

Oké, ik zal eerlijk zijn. Op balk heb ik geen maximale D score omdat de mogelijke afsprongen die mij tot die 3,7 gaan brengen of veel te moeilijk zijn, of ik niet kan uitvoeren door mijn pols. Maar met een D score van 3,3 en een A element wat ik nog nooit bij iemand heb gezien in D6, neem ik dat maar voor lief. Maar op mijn geliefde vloer, waar ik toch een klein aantal A-elementen in mijn repertoire heb, neem ik geen genoegen met een 3,3. Maar de A-elementen die in mijn oefening voor NSK Meerkamp had, kan ik niet uitvoeren doordat mijn pols niet genezen is en waarschijnlijk ook niet op tijd zal genezen. Maar als je me een beetje kent weet je dat ik altijd naar een manier zoek om toch deel te kunnen nemen. tijdens NSTC2 ben ik roekeloos geweest en heb ik de elementen geturnd  zonder er klaar voor te zijn. Nu ben ik verstandig en vervang ik mijn radslag, arabier en overslag voor elementen die ik zonder handen kan uitvoeren.

In plaats van een arabier zal ik een spagaatsprong doen, de radslag wissel ik in voor een koprol voorover, de loopsprong die ik in mijn sprongserie had wordt vervangen door een hoge wisselsprong, in plaats van een streksprong 1/1 zal ik een 1/1 pirouette draaien (anders heb ik zoveel sprongen) en tot slot zal ik mijn vloeroefening afsluiten met een salto in plaats van een overslag. Op dit moment kan ik de salto alleen op de tumbling en heb ik hem nog niet eens op vloer geprobeerd. Of het mij op tijd zal lukken weet ik niet, maar het wordt deze oefening of niet. Ik baal al dat ik mijn A-elementen moet inwisselen voor TA-elementen, dat laatste stukje trots wat ik nog over heb ben ik niet bereid om op te geven. Voorlopig zal ik dus nog flink aan de bak moeten gaan en duimen dat een salto ook inderdaad mijn vloer oefening zal redden.

Ben jij al begonnen aan de voorbereidingen voor je eerste wedstrijd?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *