Mijn verhaal: turnen

Toen ik in groep 2 zat vonden mijn ouders het tijd om te gaan verhuizen, naar een groter huis in een andere wijk. Al vrij snel maakte ik hier een vriendinnetje en vanaf de eerste dag waren we onafscheidelijk. Ik kan me nog herinneren dat ze bij ons in de keuken stond en met vol enthousiasme vertelde over de turnles die ze de dag ervoor had gehad samen met haar nichtje die al op turnen zat. Ik was enthousiast en mijn moeder leek het ook wel een goed idee om het een keer te proberen. Een week later had ik mijn aller eerste turnles en vele volgde daarna.

Ruim 15 jaar heb ik daar turnles gehad op recreatief niveau. Dit vond ik meer dan prima. In die tijd had ik helemaal niet de behoefte om beter te worden, ik wilde gewoon lekker bezig zijn met mijn vriendinnetjes. Wel vonden er ieder jaar de graden plaats, waar ik een tijdje aan mee heb gedaan. Dit zijn vaardigheidseisen die je moet halen om naar een hogere graad te kunnen. De 1e graad is het laagst, en de 8e graad het hoogst. Zelf heb ik de 2e tot en met de 5e graad behaald, de 1e graad mocht ik overslaan. Het behalen van zo’n graad ziet er eigenlijk hetzelfde uit als een wedstrijd. Op vier toestellen moet je een oefening voor een tweekoppige jury laten zien, en bij een score van minimaal 24 punten heb je je graad behaald en krijg je een diploma, lintje en een zakje chips.

In januari 2014 ben ik begonnen met geven van turnles, eerst aan kleuters, later ook aan meisjes van 6 tot 9 jaar. Hoe meer ik les gaf, hoe leuker ik deze sport begon te vinden. Door het les geven heb ik echt mijn passie in de turnsport gevonden. Ik wilde beter worden en meer uren in de turnhal maken dan dat ene uurtje wat ik op donderdag avond had. Meerdere keren had ik overwogen om lid te worden bij een andere vereniging om zo meer te kunnen trainen. Ik werd overgehaald om eerst bij de vrijdag avond groep te gaan kijken. Ondanks dat ik niet echt aansluiting had in die groep, merkte ik wel dat de betere begeleiding en de vrijheid mij aansprak. Evenals het 2,5 uur turnen per week.

In de zomer van 2016 veranderde iets bij mijn trainers van de donderdag avond. Na een aantal voorvallen was ik er klaar mee. Ik ging weer op internet zoeken naar andere verenigingen in de buurt waar ik mijn passie weer op kon pakken. Ik stuurde een mail naar de Eindhovense Studenten Turnvereniging Suca, in de hoop dat er daar een geschikte plaats voor mij was. Daarna ben ik op speurtocht gegaan en kwam ik video’s tegen van hun leden en zag ik direct dat het niveau veel hoger lag dat hetgeen wat ik aankon. Ik werd onzeker en dacht dat ik niet goed genoeg zou zijn om daar te kunnen trainen. Echter hadden ze vertrouwen in mij, en mocht ik bij de gevorderde meetrainen. Het was een ontzettend moeilijke beslissing om de donderdag avond groep van mijn oude vereniging achter te laten, met sommige van die meiden turnde ik immers al 16 jaar samen. Ik liet mijn vriendinnen achter, en het voelde alsof ik mijn vereniging in de steek liet. Hoe moeilijk die beslissing ook was, het was ook de beste die ik in mijn hele leven heb gemaakt. Ik heb er dan ook geen moment spijt van gehad.

Ik voelde me meteen op mijn plek bij Suca. Ondanks dat ik erg verlegen was en niemand durfde aan te spreken tijdens mijn eerste training, voelde ik me er al snel thuis. De manier van trainen daar beviel me enorm en het was fijn om met andere studenten met dezelfde passie en drive in de zaal te staan. Ik leerde ontzettend veel en zag mezelf opeens met sprongen vooruit gaan. Ik werd overgehaald om mee te doen met de springwedstrijd in Dames 3, en door mijn slechte voorbereidingen en onzekerheid heb ik me vaak afgevraagd waar ik aan begonnen was. Maar eenmaal het moment daar merkte ik dat ik het leuk vond, en de sfeer van het studententurnen sprak me enorm aan. Ik wilde vaker aan wedstrijden meedoen (in D6) en mezelf steeds overtreffen. Op dit moment ligt mijn focus op het turnen van mijn eerste meerkamp (die zou afgelopen mei in Groningen plaatsvinden, echter heb ik me wegens twee blessures terug moeten trekken) en het verhogen van mijn moeilijkheidsgraad van mijn oefeningen op balk en vloer.

Wat zijn jouw turndoelen? En wat hoop jij komend seizoen te bereiken?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *