Nog maar 1 maand tot NSK Meerkamp

Balk turnen turnhal gymnastiek turnpakje TT-gymnastics

Het is nog maar een maand tot het NSK Meerkamp (Nederlandse Studenten Kampioenschap Meerkamp turnen) plaats vindt in Utrecht. Dit is de wedstrijd waar ik al bijna een half jaar (sinds 18 november) naar uitkijkt. Na meegedaan te hebben aan de springwedstrijd en twee toestelwedstrijden, gaat dit mijn allereerste meerkamp wedstrijd worden. Waar ik tegen alle verwachtingen in zeer waarschijnlijk ook een meerkamp zal gaan turnen. Maar door al het hardloop geweld van de afgelopen weken, ben ik deze wedstrijd een beetje uit het oog verloren.

Ik durf het bijna niet toegeven, maar mijn laatste turntraining vond plaats op 8 maart, dat is bijna een maand geleden. En zonder oefening voor vloer, al geen jaren sprong meer te hebben gedaan en ik nog maar een element op brug stabiel kan turnen is dat best wel een beetje zorgelijk zo kort voor de wedstrijd. En dus was het tijd om daar wat aan te gaan doen. Tijdens mijn training vorige week begon ik op balk en dat ging gelukkig goed. Ik kon de oefening die ik tijdens de vorige wedstrijd turnde en van plan ben aankomende wedstrijd weer uit te voeren gelukkig nog stabiel turnen. Natuurlijk gaat het de ene keer beter dan de andere keer, maar als ik gewoon gefocust blijft moet dit me lukken. Ik heb nu zelfs het idee dat ik hem nu iets netter kan turnen, hopelijk is dat op de wedstrijd ook het geval.

Op vloer krijg ik steeds meer een idee van welke elementen ik wil turnen, maar er liggen ook nog steeds wat opties open die ik last-minute (lees: pas na het inturnen op de dag zelf) zal beslissen. Zo kan ik nog kiezen uit een hele pirouette of een streksprong 1/1 draai. En kan ik mijn radslag op een arm uit stand doen of met een huppeltje ervoor. Verder ben ik nog even aan het stoeien met de sprongserie nadat ik er ben achter gekomen dat de twee sprongen die ik altijd deed in dezelfde categorie vallen waardoor ze maar een keer worden geteld in plaats van twee. Nu moet ik dus voor een van de twee gymnastische sprongen een vervanger hebben die niet rechtstandig is en zonder beenspreiding. Na de code of point (het grote boek waar alle elementen en hun waarde instaan) geraadpleegd te hebben blijkt dat deze er niet zijn. Dat wordt dus hopen op een soepele jury die een hurksprong 1/2 draai telt.

Tijdens de vorige wedstrijd wilde ik zo graag een salto turnen dat ik mezelf helemaal had overbelast waardoor ik op de dag zelf niet eens meer kon lopen van de pijn en ik maanden rust nodig had om te herstellen. Dat ga ik deze keer dus niet doen. Door de rust die mijn kuit nodig had heb ik de salto maar weinig geoefend, en met al dat hardlopen wat ik ernaast ben gaan doen lijkt het me verstandig om het daarbij te laten. Ik heb meer trainingsuren nodig en dat is oké. Ik ga deze keer niets forceren, daar word ik alleen maar ongelukkig van. Natuurlijk is het wel balen want de moeilijkheid van mijn oefening gaat hiermee van een 3.7 naar een 2.7 en dat is toch wel een deuk in mijn ego. Ik kan me er maar beter bij neerleggen dat ik nooit meer de score van een jaar geleden zal halen. Ik probeer me te focussen op het net uitvoeren van de oefening in plaats van de moeilijkheid verhogen. En natuurlijk op het turnen van de oefening op muziek. Gelukkig krijg ik binnenkort hulp met de dansjes, dat kan ik namelijk wel gebruiken.

Ongelijke brug heb ik vorige week ook voor het eerst sinds een lange tijd weer gedaan. Mijn laatste keer sloot ik af met goede tips voor de buikdraai die ik meteen in de praktijk heb kunnen brengen. Ook is het me gelukt om van mijn angst af te komen om op de lage ligger te klimmen. Nu nog naar de hoge ligger durven te springen, leren om een fatsoenlijke zwaai te maken (hoe ga ik ooit hoog genoeg komen?!) en een afsprong. Ik heb zelfs nog de keuze uit twee afsprongen die allebei de eerste keer lukte, dus dat moet goed komen. Om het mezelf makkelijker te maken heb ik ook besloten om op brug maar vijf in plaats van zes elementen te turnen. Dat leidt niet tot een puntvermindering, bovendien heb ik dan ook een element minder waar aftrek voor gegeven kan worden voor de netheid van de uitvoering. Er is nog werk aan de winkel, maar ook het vertrouwen dat het goed gaat komen.

Sprong heb ik laatst nog geprobeerd toen mijn duim in een brace zat, maar door die brace werkte behoorlijk tegen waardoor ik mijn verwoede pogingen moest staken. Ik denk ook dat het niet heel verstandig is om dit (veel) te doen in verband met mijn pols. Mijn plan is dus ook om het binnenkort een keer op een training te oefenen zodat ik er een beetje een gevoel voor kan krijgen en daarna niet meer. Ik hoef toch alleen maar op te hurken met een streksprong af, moet lukken.

Vorige week heb ik ook te horen gekregen dat we voor de wedstrijd een soort “interne competitie” krijgen waarbij twee juryleden (een voor de heren en een voor de dames) extra streng gaan jureren zodat wij weten waar we nog op moeten letten in de laatste voorbereidingen. Stiekem knijp ik hem hier wel voor. Het is helemaal geen wedstrijd, maar ik vind het gewoon niet echt prettig als iedereen kijkt naar hoe knullig ik aan het doen ben. En ik hoop juist altijd dat de jury een beetje soepel is en niet zo streng jureert… Laten we hopen dat dit een goede oefening wordt om mijn zenuwen onder controle te krijgen en gefocust te blijven.

Heb jij binnenkort een wedstrijd? En hoe gaan jouw voorbereidingen daarvoor?

Cheers!
Sandra-Anna

2 gedachten over “Nog maar 1 maand tot NSK Meerkamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *