Studenten turnen uitgelegd

STSV Saltare Tilburg Turnen Gymnastics NSTC1 wedstrijd blauw studenten

Drie jaar geleden ging ik opzoek naar een nieuwe turnvereniging waar ik zo’n een/twee keer per week lekker kon turnen in een ongedwongen sportklimaat. Ik stuitte toen op de Eindhovense Studenten Turnvereniging Suca en besloot hun een kans te geven omdat het me erg leuk leek om met leeftijdgenoten te trainen die in dezelfde levensfase zitten als ik. Sinds die eerste aanraking met studenten turnen ben ik verkocht; het is zoveel leuker! Deze blog wordt geen propaganda om ook bij een studenten vereniging te gaan, maar een uitleg over hoe het nu allemaal in elkaar zit met niveaus, verenigingen, eisen, etcetera.

Verenigingen

In totaal zijn er in Nederland elf studenten turnverenigingen; in iedere grote studentenstad vind je dus wel een plek waar jij lekker kunt gaan trainen. Bij de meeste heb je wel een (paar) gratis proeflessen zodat je kunt kijken of het iets voor je is en bij sommige verenigingen hoef je niet eens lid te worden om wekelijks naar trainingen te komen. Bij alle verenigingen zijn zowel beginners (nog nooit geturnd) als gevorderden (eerste divisie) welkom. In de volgende steden zitten de verenigingen:
– Amsterdam, STAH
– Delft, Pegasus
– Eindhoven, Suca
– Enschede, Linea Recta
– Groningen, STUGG
– Utrecht, U-turn
– Maastricht, Saturnus
– Nijmegen, Kunst
– Rotterdam, Euroturn
– Tilburg, Saltare
– Wageningen, Split

Nederlandse studenten Turn Bond

Net zoals het “normale” turnen de KNGU heeft, heeft ook het studenten turnen een overkoepelende organisatie. Dit is de NSTB, oftewel de Nederlandse Studenten Turn Bond. Dit bestuur bestaat uit een aantal vrijwilligers die ieder jaar wisselen. Zij zorgen ervoor dat alles op rolletjes loopt, ondersteunen de besturen van de studenten turnverenigingen, waarborgen de kwaliteit van wedstrijden en organiseren zelf ook activiteiten.

turnen vloer

Wedstrijden & activiteiten

Door het hele jaar heen worden er door de NSTB en alle studenten turnverenigingen verschillende wedstrijden en activiteiten georganiseerd die jaarlijks weer terug komen. Voorbeelden hiervan zijn het NSTB weekend waarbij er een weekend lang met z’n alle wordt gekampeerd en gefeest en de Funastics waarbij turners verschillende clinics van bijvoorbeeld frisbee of tissue kunnen volgen. Ieder jaar komen ook de NSTC1 en NSTC2 weer terug; NSTC staat voor Nederlandse Studenten Turn Competitie. NSTC1 is sinds de wedstrijd in Eindhoven (februari 2017) een toestelwedstrijd geworden. Maar ook tijdens de Nederlandse Studenten Kampioenschappen (NSK) is de turnsport vertegenwoordigd door een meerkamp wedstrijd (waarbij je op alle toestellen turnt) en een springwedstrijd waarbij verschillende sprong onderdelen zoals pegasus, grote trampoline en airtrack aan bod komen.

De activiteiten en weekenden vinden plaats in het weekend en hebben altijd een thema. Op zaterdagochtend begint het programma, maar voor de studenten die ver moeten reizen (bijvoorbeeld van Groningen naar Eindhoven) is het doorgaans mogelijk om op vrijdagavond al te overnachten. Nadat het programma voor de dag erop zit wordt er gezamenlijk gegeten. Daarna kan iedereen een plekje gaan zoeken voor zijn of haar luchtbed om zich vervolgens klaar te gaan maken want daarna volgt een feestje in het thema van dat weekend. Als de zon alweer op aan het komen is en je uitgefeest bent kun je zo je bed in rollen. De volgende ochtend wordt er nog een ontbijtje verzorgd en dan is het weer tijd om de spullen in te pakken en huiswaarts te keren. Het thema wordt meestal op de voorgaande activiteit bekend gemaakt en het programma boekje een week van te voren per mail opgestuurd.

Dit zijn de activiteiten en wedstrijden voor dit seizoen:
– NSTBeachday: al geweest
– NSTB weekend: al geweest
– NSTC1, Nijmwegen: 24/25-11-2018
– NSK springen, Delft: 23/24-02-2019
– NSTC 2, Enschede: 30/31-03-2019
– NSK Meerkamp, Wageningen: data nog onbekend
– Funastics, Eindhoven: data nog onbekend

NSTC2 2017 turnen vloer wedstrijd

Wedstrijd niveaus

Tijdens de wedstrijden worden studenten ingedeeld op geslacht en niveau. Voor de heren zijn er vijf niveaus (heren 1 tot en met heren 5), en voor de dames zes (dames 1 tot en met dames 6) waarbij 1 het hoogste niveau is. Deze niveaus zijn niet hetzelfde als die van de KNGU. Zo zijn de laagste niveaus (heren 5 en dames 6) bedoeld voor de beginners die pas net turnen. Eerste en tweede divisie bij de KNGU senioren dames staat ongeveer gelijk aan D1, derde divisie aan D2, vierde divisie is D2/D3, vijfde divisie is D3/D4, zesde divisie staat gelijk aan D4, zevende divisie aan D5, en de achtste divisie aan D6. En bij de heren staat KNGU NTS 4 gelijk aan H1, NTS 6 aan H2, NTS 8 aan H3, NTS 10 aan H4, en H5 is voor de beginners. Hierdoor kunnen dus zowel de gevorderde turners als de beginners deelnemen aan de wedstrijden. Deze zijn wel anders dan die van de KNGU en dan met name de sfeer zoals je op de headerfoto kunt zien. De wedstrijden zijn ontzettend gezellig, er is geen onderlinge rivaliteit omdat ze toch niet belangrijk zijn en het idee dat meedoen belangrijker is dan winnen geldt hier volledig.

Eisen om lid te worden

Om lid te worden van een van de studenten turnverenigingen in Nederland moet je aan een paar eisen voldoen. De voornaamste is dat je een sportabonnement hebt bij de aangesloten studenten sportcentrum. Voor Suca is dat bijvoorbeeld die van de TU/e en voor Saltare is dat Tilburg University Sportcentrum. Om een sportabonnement af te mogen nemen moet je een student zijn en studeren aan een Nederlandse HBO of WO instelling, soms moet je ook nog binnen een bepaalde leeftijdscategorie zitten. Dit geldt overigens ook voor internationale studenten die in Nederland komen studeren. Mijn ervaring is dat de tarieven voor universitaire studenten lager liggen omdat deze regelingen met elkaar hebben afgesproken. Vaak zijn er nog wel manieren om ook na je studie lid te blijven, in Eindhoven kan dat tot 6 jaar na je studie als je een actief lid wordt. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld in het bestuur of een commissie van de vereniging gaat. Tijdens mijn laatste wedstrijd heb ik vernomen dat ook MBO’ers lid zijn van STAH, maar hoe dit geregeld is en of er ook mogelijkheden bij andere verenigingen zijn weet ik niet.

Ik hoop dat de studenten turnsport zo een beetje duidelijk is geworden. Mocht je nog vragen of onduidelijkheden hebben, stel ze dan gerust in de comments.

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *