Wat 20 jaar turnen mij heeft gebracht

Turnen gymnastics gym leotard turnpakje vrouw Women brunette

20 hele mooie jaren ben ik wekelijks naar de gymzaal of turnhal gereisd om pirouettejes te draaien of op mijn handen te staan. Aan al het moois komt een einde, zo ook aan mijn tijd als turnster. Met pijn in mijn hart heb ik afgelopen maandag mijn áller laatste turntraining gehad. Ik mag terug kijken op 20 fantastische jaren met hele goede herinneringen. Het turnen heeft me veel mooie en waardevolle dingen gegeven.

Doorzettingsvermogen

Ik ben een doorzetter. Ik ben iemand die niet zomaar opgeeft en doorgaat totdat het einddoel is bereikt. Dat komt door het turnen. Dit is natuurlijk letterlijk een sport met veel vallen en opstaan. Ik heb totaal geen talent voor het turnen, waardoor de simpelste dingen aanleren voor mij altijd een hele uitdaging is geweest. Ik ben veel op mijn kont gevallen, maar ben nog vaker opgestaan. Het turnen heeft mij geleerd om niet op te geven. Je doet er misschien wat langer over en als je twee stappen vooruit zet gaat dat vaak gepaard met een stap achteruit. Uiteindelijk kom je er wel. Het doorzettingsvermogen wat ik tijdens het turnen heb geleerd gebruik ik nu voor vele andere facetten in mijn leven.

Lenigheid

Als je aan turnen denkt, dan denk je vaak aan lenige meisjes die zo in een spagaat vallen. Zo gemakkelijk gaat het bij mij helaas niet, maar ik geloof wel dat ik een stuk leniger ben dan de gemiddelde mens. Waarbij de meesten moeite hebben om de grond aan te tikken kan ik mijn handen plat op de grond neerzetten terwijl mijn benen nog zijn gestrekt. Ook kan ik met gemak mijn neus naar mijn knieën brengen. Je zou denken dat dit een vaardigheid is waar je niets aan hebt, maar lenigheid komt vaker van pas dan je denkt. Bij het strikken van je schoenen bijvoorbeeld. Bovendien zorgt het ervoor dat mijn rug lekker soepel blijft. Ik hoop dan ook dat ik deze lenigheid niet snel zal verleren.

Turnen gymnastics gym leotard turnpakje vrouw Women brunette groepsfoto turnhal

Geloven in mezelf

Als je heel vaak te horen krijgt dat je iets niet kunt en dat je beter iets makkelijkers kunt gaat doen, dan ga je het vanzelf wel geloven. Ik heb dat niet. Ik sta sterk in mijn schoenen en ik weet wat ik wel kan. In het turnen kreeg ik bijvoorbeeld regelmatig te horen dat ik brug maar beter over kon slaan omdat mijn techniek niet goed was. Doordat ik eigenwijs ben geweest en het toch heb getraind heb ik er nu een mooie medaille aan over gehouden. Zo werd mij ook verteld dat ik beter naar het VMBO kon gaan zodat ik het niet zo moeilijk zou hebben op school. Je raadt het vast al wel; ik heb doorgezet en nu een afgeronde universitaire opleiding op mijn naam staan. Het is zo belangrijk om in jezelf te geloven, zeker als anderen dat niet doen. De blik die ik van mijn trainer kreeg toen ik hem mijn medaille voor brug liet zien was dan ook goud waard.

Hard werken wordt beloond

Een zeer waardevolle levensles die ik in het turnen heb geleerd is dat hard werken wordt beloond. Wellicht moet jij iets harder werken dan een ander, maar uiteindelijk zullen de resultaten volgen. Ik ben nooit goed geweest in turnen, zelfs niet na 20 jaar. Toch heb ik er altijd plezier uit gehaald en ben ik blijven oefenen. Het heeft me zo’n 18 jaar geduurd, maar uiteindelijk mocht ik op het hoogste podium plaatsnemen. Bij de eerste turnwedstrijden waaraan ik meedeed eindigde ik als een van de laatste. Ik hield mijn hoofd omhoog en ben gerichter gaan trainen. Uiteindelijk is er geen wedstrijd voorbij gegaan waarin ik geen medaille mee naar huis heb genomen. Met name op balk heb ik geëxcelleerd. De scores die ik hierop behaalde staken altijd ver boven de rest uit. Dat is niet vanzelf gegaan, maar heb ik te danken aan jarenlang trainen. Zeker toen ik mijn polsblessure had was balk het enige wat ik veilig kon doen. Dat heeft uiteindelijk zijn vruchten af geworpen.

Vriendschap & liefde

Bovengenoemde zijn natuurlijk hele fijne levenslessen die ik tijdens het turnen heb meegekregen. Hetgeen waar ik het meest dankbaar voor ben zijn alle lieve en leuke mensen die ik tijdens het turnen heb ontmoet. Ik heb er een paar fijne vrienden aan over gehouden. Mensen met wie ik contact blijf houden en waarvan ik weet dat ze voor me klaar staan. Voor een iemand in het bijzonder ben ik erg dankbaar en dat is mijn vriend. Wij hebben elkaar bij de studenten turnvereniging leren kennen en hebben inmiddels samen een huis gekocht. Zonder onze passie voor het turnen zouden wij elkaar niet hebben leren kennen en zou mijn leven er compleet anders hebben uitgezien. Er is niets mooiers wat het turnen mij heeft gegeven dan de liefde.

Gelukkig hoef ik nog geen definitief afscheid te nemen van de turnvereniging. Ik mag namelijk blijven als trainer. Ik heb dan ook onwijs veel zin in om komende vrijdag weer naar het sportcentrum te gaan om aan anderen te laten zien hoe onwijs mooi deze sport kan zijn.

Wat heeft jouw sport jou gebracht?

Cheers!
Sandra-Anna

Een gedachte over “Wat 20 jaar turnen mij heeft gebracht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *