Wedstrijd verslag: NSK Meerkamp Wageningen 2019

Turnen balk turnwedstrijd turnpakje TT gymnastisch NSTC2 2017 toespelwedstrijd turner gymnastisch

Afgelopen zaterdag vond de jaarlijkste Nederlandse Studenten Kampioenschappen meerkamp turnen weer plaats. Omdat het dit keer in Wageningen werd gehouden en dat ‘maar’ een uurtje rijden is werd ik overgehaald om ook mee te doen. Pas een week geleden kwam ik erachter dat hij afgelopen weekend al plaatsvond, waardoor ik maar twee trainingen had om te trainen voor de wedstrijd. Gelukkig heeft dat goed uitgepakt!

Vloer

Ik begon op vloer waar ik als laatste mijn oefening zou laten zien. Tijdens de oefening van de dames voor mij hoorde ik de jury praten over de eisen. Wat ik opving betekende dat ik nóg een eis te weinig zou hebben waardoor ik 1.0 punt achter zou lopen op mijn tegenstanders. Dat is best veel. Nu terugkijkend blijkt de informatie die zij hadden niet te kloppen, maar hebben ze hem bij mij alsnog niet geteld waardoor ik nu een plaats lager ben geëindigd. Gelukkig maakte het voor de score van de meerkamp niets uit en dat is natuurlijk degene die telt. Maar goed, deze informatie kreeg ik dus zo’n 3 minuten voordat ik zelf moest turnen. Heel even dacht ik eraan om mijn oefening aan te passen, maar ik heb toch besloten om het niet te doen. Ik heb me gewoon aan het plan gehouden in de wetenschap en hoop dat ik het met mijn balk oefening wel goed zou maken. Overigens is mijn score voor vloer niet een heel punt lager dan die van mijn tegenstanders doordat ik mijn oefening netter heb geturnd.

Sprong

De rondes volgde elkaar zo snel op, dat toen ik van de vloer liep ik al meteen moest inspringen voor sprong. Hier was ik niet echt op voorbereid en nog half buiten adem van mijn vloeroefening ging ik toch maar inspringen. Ik deed twee keer dezelfde sprong (ophurken + streksprong af, meer kan ik helaas niet door een polsblessure) die ik allebei niet stond bij de landing. Gelukkig gebeurde dat tijdens de wedstrijd wel en vond ik het wel prima. Omdat de hoogste score telt dacht ik ‘fuck it, ik probeer het gewoon’ en deed ik als twee sprong er een halve draai bij. De jury was hoorbaar onder de indruk waar ik wel over moest lachen.

Ongelijke brug

Omdat de rondes zo snel op elkaar volgde mocht ik gelukkig als eerste springen waardoor ik net genoeg tijd had om mijn hand in te tapen voor brug. Tijdens mijn training van maandag kreeg ik twee blaren die afgelopen donderdag opnieuw open waren gegaan. Mijn plan was om in te turnen met tape op mijn hand en deze te verwijderen voor de wedstrijd. Helaas voelde ik bij het inturnen al meteen dat de blaren open waren gegaan waardoor ik de tape toch maar heb laten zitten. Ik wilde tenslotte niet mijn bloed aan de ligger gaan smeren. Wat ik direct al merkte aan de brug was dat hij veel hoger stond dan wedstrijd hoogte. In plaats van dat de ligger tot mijn schouders kwam, kon ik er nu onder staan. Hierdoor maakte ik me een klein beetje zorgen omdat ik bang was dat mijn borstwaartsomtrek niet meer zou lukken nu de ligger te hoog stond. Ik had al doem scenario’s in mijn hoofd waarbij ik een springplank nodig zou hebben of geen brug zou kunnen turnen. Gelukkig ging dit element prima en doordat de liggers ook nog eens dicht bij elkaar stonden kon ik super gemakkelijk de rest van mijn oefening inturnen. Tijdens de wedstrijd had ik waarschijnlijk door de adrenaline helemaal geen last van mijn blaren; ik voelde ze niet eens zitten. Brug is mijn slechtste toestel waardoor ik al tevreden zou zijn als ik alle onderdelen zou turnen. Netheid zou een bijzaak zijn. Ik had helaas niet helemaal in de gaten dat de liggers echt veel dichter bij elkaar stonden dan ik gewend was waardoor mijn hakken tegen de lage ligger aankwam tijdens mijn zwaai. Gelukkig was de jury erg vriendelijk en had ze mij hier geen aftrek voor gegeven.

Turnen balk turnwedstrijd turnpakje TT gymnastisch NSTC2 2017 toespelwedstrijd turner gymnastisch goud gold medal medaille podium

Balk

Het beste moest ik deze keer voor het laatst bewaren aangezien mijn laatste toestel balk was. Dit is het enige toestel wat ik iedere training oefen waardoor ik hem stabiel kan turnen. Toen ik voor het eerst op de balk klom vond ik hem wel heel erg smal. Het was een soft-top balk, wat ik niet gewend was dus hier moest ik echt even inkomen. Mijn sprongserie ging tijdens het inturnen ook niet zo goed. Het ging niet slecht, maar het kon beter. Tijdens de wedstrijd kon ik tijdens de eerste helft van mijn oefening er alleen maar aan denken dat ik moest lachen voor de jury en tijdens de tweede helft (toen mijn sprongserie netjes was gelukt) dat ik op de balk moest blijven staan. Het turnen gebeurd bij mij echt in een soort trance waardoor ik als ik eenmaal klaar ben, geen idee meer heb van wat ik heb gedaan. Ik wist wel dat het netjes was en ik geen wiebels had, maar of het genoeg was voor die eerste plaats waar ik voor ging wist ik niet.

Doordat mijn wedstrijd best goed ging en ik zeer tevreden was besloot ik om nog te blijven voor de prijsuitreiking ondanks dat het mijn plan was om meteen na de wedstrijd naar huis te gaan. Het is maar goed dat ik ben gebleven want ik mocht plaatsnemen op het hoogste podium en heb een prachtige gouden medaille voor de meerkamp behaald waar ik erg trots op ben. Daarnaast ben ik op vloer 3e geworden (geen verrassing), op sprong 2e, en op brug en balk heb ik de 1e plaats bemachtigd. Een heel mooi resultaat al zeg ik het zelf!

Hoe was jouw weekend?

Cheers!
Sandra-Anna

2 gedachten over “Wedstrijd verslag: NSK Meerkamp Wageningen 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *