Wedstrijd verslag: NSTC1 Nijmegen 2018

Afgelopen zaterdag deed ik mee aan de eerste nationale studenten turn competitie van dit seizoen. Het was een toestelwedstrijd in Nijmegen en alhoewel ik van te voren van plan was om een meerkamp te gaan turnen liep het toch iets anders. Hoe dat kwam en welke toestellen ik wel heb geturnd deel ik vandaag ik dit wedstrijd verslag.

Na een rust periode van ruim vijf maanden ben ik eind oktober weer begonnen met turnen en had ik meteen het doel om aan deze wedstrijd mee te doen. Ruim een maand aan training, min de trainingen die ik af heb moeten zeggen vanwege drukte rondom mijn studie en een blessure. Zo’n twee weken geleden kreeg ik namelijk vlak voor de training – toen ik al in de turnhal was – opeens een heftige pijn in mijn pols. Die training heb ik overgeslagen, en de trainingen daarna rustig aan gedaan. Mijn brug ging de laatste tijd sinds mijn val niet meer zo lekker, en door die polsblessure (die inmiddels weer helemaal is genezen) besloot ik dat het beter was om deze wedstrijd brug eventjes over te slaan en geen meerkamp te turnen.

Balk

Ik begon mijn wedstrijd op de evenwichtsbalk. Het liefst begin ik als allereerste omdat ik naarmate de tijd verstrekt alleen maar zenuwachtiger word wat mijn oefening niet ten goede komt. Helaas was ik ingedeeld in een groepje met meiden uit D2 en twee andere meiden uit D6 en stond ik helemaal onderaan op de lijst waardoor ik de hoop om als eerste te mogen beginnen al uit mijn hoofd had gezet. Tijdens de warming-up had ik eventjes mijn moeilijkste elementen een paar keer geturnd en deze gingen allemaal goed. Tijdens de inturntijd besloot ik om het hierbij te laten want als het op dat moment niet meer zou lukken zou ik onnodig onzeker worden. Ik probeerde me ergens anders op te concentreren, vooral niet naar de balk te kijken en het een beetje aan me voorbij te laten gaan tot ik aan de beurt was. Dat bleek al sneller te zijn dan ik had gedacht. De jury wilde graag dat D6 startte voor D2 en de andere meiden turnden geen balk waardoor ik alsnog als eerste mocht beginnen. Doordat het voor mij zo abrupt was had ik niet eens de tijd om zenuwachtig te worden waardoor ik onder een beetje gezonde spanning aan mijn oefening begon. Volgens mij turnde ik deze vrij netjes zonder wiebels. Het lukte me gewoon om op dat moment een goede oefening neer te zetten, wat ik eigenlijk niet had verwacht. Uiteindelijk ben ik met een score van 11.40 (D = 3.3) als 7e van de 18 geƫindigd.

Nummer NSTC1 Nijmegen 2018 turnwedstrijd studententurnen Dames 6 D6 startnummer NSTB turnpakje EST Suca meisje vrouw turnster gymnast gymnastisch PSB polsband polsversteviger thumbs up Duim omhoog

Vloer

Na balk draaiden we door naar vloer. Het plan was dat ik eindelijk voor het eerst een oefening op muziek zou gaan turnen. De routine inclusief dansjes had ik al geoefend en het muziekje was al klaar. Maar net voor de training dat ik de routine op muziek zou gaan oefenen kreeg ik pijn aan mijn pols waardoor dat helaas niet door kon gaan. Wederom zonder muziek stond ik op vloer mijn beste kunstjes te laten zien. Afgelopen donderdag had ik nog mijn oefening aangepast maar tijdens het inturnen besloot ik, na overleg met mijn trainer, om het toch weer om te gooien. Vloer doe ik puur omdat ik het leuk vind. Met mijn oefening voldoe ik niet aan alle eisen waardoor ik van te voren eigenlijk al weet dat ik onderaan zal eindigen. Maar dat neemt niet weg dat ik het nog steeds hartstikke leuk vind om het te doen. De oefening ging behoorlijk goed, op een klein stapje na die ik helaas moest zetten na mijn streksprong 1/1 draai. Ondanks dat ben ik alsnog dik tevreden. Volgens mij heeft de jury wel een eis minder geteld omdat mijn D score een half punt lager uit is gevallen dan zou moeten. Ik ben daarmee als 14e geƫindigd met een score van 10.60 doordat ik maar een D-score van 2.2 heb gekregen.

Sprong

Zoals ik al eerder heb verteld maak ik me over sprong nooit zorgen. Door mijn polsblessure wil ik dit toestel niet teveel oefenen, maar ik weet ook dat het niet nodig is. Qua moeilijkheid zit iedereen in mijn niveau wel gelijk – anders horen ze niet in dit niveau thuis – en ik weet dat ik ook zonder training deze sprong netjes kan uitvoeren. Twee weken geleden heb ik hem tijdens de trainingen nog een keer gedaan en dat was voldoende. Ik heb twee keer ingesprongen en merkte toen dat de springplank behoorlijk meeveerde, veel meer dan dat ik “gewend” ben. Dat is totaal niet erg want hierdoor hoefde ik nog minder kracht te zetten om voldoende vaart te kunnen maken. Net na het inturnen kwam ik (gelukkig nog net op tijd) erachter dat ik twee keer moet springen. Hier was ik totaal niet op voorbereid waardoor ik gewoon twee keer dezelfde sprong heb geturnd. Zoals verwacht gingen de sprongen gewoon prima en stond ik meteen bij de landing. Uiteindelijk telt het gemiddelde van de twee sprongen en dat kwam uit op een totaal score van 10.30 (D = 1.8) wat mij een zesde plaats opleverde.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik mijn score op balk wel iets hoger had verwacht. De vorige keer had ik 0.7 hoger gekregen voor mijn uitvoering terwijl deze naar mijn mening net zo goed was. Hier ga ik me maar niet al teveel aan vasthouden, de scores in het studententurnen zijn immers niet met elkaar te vergelijken. Ik heb gewoon drie goede oefeningen zonder grote fouten geturnd, ben hartstikke tevreden over hetgeen wat ik heb laten zien en de scores die ik daarvoor heb gekregen doen er niets aan af.

Hoe was jouw weekend?

Cheers!
Sandra-Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *