Wedstrijdverslag: NSK Meerkamp

NSK Meerkamp turnen Utrecht Sprong Sportcentrum Galgenwaard

Afgelopen zaterdag turnde ik mijn eerste meerkamp wedstrijd. Vorige week had je al kunnen lezen dat ik er alles behalve klaar voor was. Het zou voor mij gewoon een relaxte wedstrijd worden zonder al te veel druk om te moeten presteren. Ik veranderde nog een keer van tactiek, maar stond uiteindelijk zonder al teveel zenuwen maar met veel enthousiasme in Sportcentrum Galgenwaard in Utrecht. Hoe mijn wedstrijd verliep vertel ik je vandaag.

Ik begon op vloer en daar was ik wel blij mee want dat is het enige toestel waarvan ik op aan kan. Ik wist dat mijn elementen gewoon gingen lukken en dat ik niet zou vallen of grote fouten zou maken. Ik had geteld als hoeveelste ik aan de beurt was. Twee vrouwen en twee heren voor mij, daarna was het mijn beurt. Maar opeens werd mijn naam na de eerste man al omgeroepen en was ik dus aan de beurt. Ik was even verward, ging klaar zitten in mijn begin houding en realiseerde me toen dat ik eerst nog moest groeten. Na het knikje van de jury ging ik zitten en begon ik mijn oefening. Even wist ik niet meer wat ik moest doen en wilde ik een radslag inzetten. Toch wist ik mezelf te herpakken. Na twee elementen (die geloof ik wel goed gingen) kwam ik erachter dat ik mijn klosjes vergeten was klaar te zetten. Ik danste naar de hoek waar iemand van Saltara zat en en riep dat naar haar. Helaas begreep ze me niet, dus al huppelend stak ik de hele vloer over naar de anderen van Saltara. Gelukkig was daar iemand wel scherp en kon zij mijn klosjes neerzetten waardoor ik alsnog mijn handstand kon turnen. Daarna snel mijn sprongserie, vergat ik een danspasje (geen ramp) en sloot ik af met mijn radslag op een arm. Het werd dus een behoorlijk chaotische oefening waarin ik heb moeten praten – geen idee of ik daar aftrek voor krijg. Toen ik klaar was moest ik heel erg hard lachen om mezelf, echt weer iets voor mij dit. Volgens mij gingen de elementen wel prima dus echt wakker kan ik er niet om liggen.

Na vloer hadden wij rust en daarna sprong. Vorige week heb ik toch nog eventjes sprong gedaan. Echter stond de pegasus toen 10cm te hoog en was ik te lui om hem lager te zetten. Ik heb dus een paar keer op die te hoge pegasus geoefend. Toen ik bij het inturnen voor het eerst op de wedstrijdhoogte turnde had ik het gevoel dat ik er overheen vloog. Ik oefende zowel streksprong af, als streksprong 1/2 draai maar besloot voor die eerste te gaan; die was gewoon stabieler. Ondanks dat ik het niet echt geoefend heb ging sprong super goed bij mij. Ik sprong hem mooi en stickte mijn landing in tegenstelling tot mijn concurrenten. Over sprong ben ik zeer tevreden en had het niet beter kunnen doen.

Vervolgens gingen we door naar de ongelijke brug. Ik twijfelde of ik de buikdraai moest proberen, maar mijn trainer vond dat hij gewoon ging lukken. Tijdens het inturnen lukte hij de eerste keer niet maar de tweede keer wel. Ik besloot het daarbij te laten om niet het risico op een blaar op te lopen en ging hem maar gewoon proberen. De lage ligger stond wel veel hoger dan zou moeten, gelukkig had ik hier geen problemen mee tijdens mijn borstwaartsomtrek; een teken dat die nu lekker gaat. Bij de buikdraai kletste ik eerst met mijn heupen tegen de ligger aan, vervolgens zette ik hem wel door maar kon ik hem helaas niet af maken. Een val. Opnieuw de borstwaartsomtrek en toch nog een keer proberen. Nog twee/drie keer kwamen mijn heupen tegen de ligger aan in plaats van dat ik er omheen draaide. Helaas, niet gelukt. De rest van de oefening ging wel oké en mijn landing was ook goed. Ik had ergens al voorspeld dat dit ging gebeuren, achteraf had ik het misschien bij een poging moeten laten in plaats van nog meer proberen en nog meer aftrek te krijgen. Hoe zwaar deze actie gejureerd werd heeft zeer waarschijnlijk mijn eindklassering bepaald. Gelukkig heb ik nu eventjes tijd om hem wat meer te oefenen, dan weet ik zeker dat hij me de volgende keer wel gewoon gaat lukken.

Na nog een rust eindigde we op balk. Ik wilde heel graag als eerste omdat ik weet dat ik anders zenuwachtig wordt. En met zenuwen kan ik nog prima een vloeroefening neerzetten, maar op balk niet meer. Dan ben ik niet geconcentreerd genoeg en heb ik geen focus met vele wiebels en wellicht een val als gevolg. Gelukkig vonden mijn tegenstanders het geen probleem. Tijdens het wachtte concentreerde ik op mijn ademhaling waardoor ik zonder zenuwen op de balk stond. Ondanks dat het inturnen heel erg slecht ging (ik denk dat ik er wel vijf keer vanaf gevallen ben) had ik toch vertrouwen in mijn oefening en had ik de balk goed aan kunnen voelen. Mijn draai ging lekker, de danspasjes daarna niet helemaal maar dat is niet erg. De rest van de oefening ging ook vlekkeloos. Geen wiebels of andere fouten en mijn houdingselementen heb ik geloof ik lang genoeg vast gehouden. Achteraf hoorde ik van mijn trainer dat mijn voet bij de zweefstand niet helemaal gestrekt was, maar hier heb ik tijdens trainingen ook last van en voor mijn gevoel span in zelf mijn kleine teen aan. Ik had het dus niet beter kunnen doen en was zeer tevreden met mijn oefening.

Uiteindelijk was mijn “prestatie” goed voor een bronzen medaille voor meerkamp en goud voor balk. Super gaaf, want nog nooit eerder was het mij gelukt om een podium plaats te bemachtigen, en nu dus twee! Helaas moest ik na mijn wedstrijd naar huis en kon ik niet bij de prijsuitreiking zijn. Als het goed is hebben mijn clubgenootjes de medailles in ontvangst genomen en krijg ik ze vanavond bij de training alsnog om mijn nek gehangen. Daarnaast werd ik 2e op sprong, 3e op brug en 4e op vloer (hiervoor geen medaille omdat het een meerkamp wedstrijd was en alleen meerkamp en goud worden beloond). Ondanks de foutjes die ik heb gemaakt ben ik zeer tevreden over deze wedstrijd en kijk ik er met een goed gevoel op terug. Op naar de volgende!

Hoe was jouw laatste wedstrijd gegaan?

Cheers!
Sandra-Anna

Een gedachte over “Wedstrijdverslag: NSK Meerkamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *